U trendu

Opasna sličica

Tetoviranje kanom je hit na plaži. Egzotična slika na koži uvek asocira na leto, more i divlje predele. Svi ponekad zažele da imaju neku ovakvu sličicu na nekom delu svog tela, bilo da je u pitanju neki skriveni ili sasvim vidljiv deo. Izbor slika je takođe širok – neki više vole male i sitne ornamente, a drugi pak krupne slike.
Ovaj modni trend potiče iz Magreba, a Evropljane je osvojio preko Francuske. U prošlosti se tetoviranje kanom, uz pomoć četkice, radilo isključivo prirodnom mešavinom boja na bazi kane i biljnih ekstrakata. Kasnije je tetovaža rađena iglom, a koža bi za jedan dan poprimila trajnu crvenu ili narandžastu boju.
Danas se uglavnom rade privremene tetovaže, koje nestanu nakon dve do tri nedelje. One su bezbolne, jer se prilikom njihovog nanošenja ne koristi igla. Rade se u crnoj boji, kako bi se što bolje videle na potamneloj koži. Ipak, ova vrsta oslikavanja tela nije u potpunosti bezopasna. Današnje mešavine kane sadrže PPD, to jest parafenilendiamin. Ta supstanca je pravi alergen, a nalazi se i u sastavu tekstilnih boja i farbi za kosu. Umesto da tetovaža ulepša rame ili članak, na pomenutom mestu javlja se zapaljenje, crvenilo, osip, pa čak i plikovi ili kraste. Simptomi nestaju posle nekoliko nedelja, ali reakcija može potrajati i više meseci. U slučaju alergijske reakcije, površinu kože treba mazati odgovarajućim mastima prema savetu lekara.
Takođe je bitno napomenuti da jednom stečena alergijska reakcija na PPD zauvek traje. Ako se ipak pojavi, možete reći zbogom izvlačenju pramenova, pokrivanju sedih vlasi ili fabranju kose. Potom se velika osetljivost može javiti i usled nošenja garderobe od jako obojenih materijala. Dakle, tronedeljna sličica na koži, ili doživotna alergija – izaberite sami: zdravlje ili trenutna moda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.