U trendu

Optička iluzija koja je zaludela internet: Svako vidi drugačiji skriveni broj (foto)

Jedna fotografija optičke iluzije posvađala je ljude na društvenim mrežama i korisnici su ušli u verbalni rat zbog potpuno različitih rezultata do kojih su došli.

Ljudi na Tviteru, ili po novome X-u, uveliko ne slažu oko toga koje brojeve mogu, a koje ne mogu da vide u ovoj optičkoj iluziji, koja iskreno sve izluđuje.

Na prvi pogled verovatno vidite 45283, zar ne?

Ali kad se bolje pogleda, čini se da je u pitanju broj 3452839 – barem nekima.

Tvit je prikupio više od 4000 komentara, a ljudi, naravno, ne mogu da razumeju zašto svi ne vide isti broj kao oni. Jedna je osoba komentirala: „45 283…i u čemu je kvaka? Trebam li da rezervisati pregled kod svog lekara opšte prakse?“

Svako vidi svoje

Drugi je rekao: „Vidim samo 528. Govori li to nešto o mom vidu?“ Treći je dodao: „Vidim 45283, budući da gledam druge odgovore, drugi vide 2 druga broja. Vidim da postoje brojevi, ali ne mogu da ih pročitam.“

Čini se da je iluzija mera kontrastne osetljivosti. Osetljivost kontrasta meri količinu kontrasta potrebnu za otkrivanje objekta, kao što su brojevi na gore spomenutoj slici. Prema Vision Centeru, osetljivost na kontrast važan je aspekt vidne funkcije.

Objašnjavajući šta to sve znači, njegova web stranica navodi: „Osetljivost kontrasta je sposobnost razlikovanja između objekta i pozadine iza njega. Osetljivost na kontrast razlikuje se od oštrine vida, koja meri koliko je jasan vaš vid na određenoj udaljenosti. Visoke prostorne frekvencije čine detaljne karakteristike kao što su oštre ivice, crte lica i slično. Niske prostorne frekvencije su više poput grubih slika, gde možete videti celokupni oblik nečega, ali ne i detaljne odlike.

Ima li razloga za paniku ako ne vidite brojeve?

Test osetljivosti na kontrast meri koliko dobro možete prepoznati razliku između svetla i tame. Za to će vaš lekar koristiti drugu vrstu grafikona gde znakovi postupno blede iz crne u sivu. Oštrina vida meri se kada tokom pregleda čitate dijagram oka. To se smatra testom visokog kontrasta (crna slova na beloj pozadini).“

„Možete imati izvrsnu vidnu oštrinu, ali smanjenu kontrastnu osetljivost i obrnuto.“

Kontrastna osetljivost je važna u situacijama s niskim kontrastom, a ako je vaša loša, možete biti skloni nesrećama kada vozite po magli ili, na primer, siđete s ivičnjaka. Takođe može biti simptom drugih očnih bolesti, poput katarakte ili glaukoma.

Dakle, ako niste videli nijedan broj na gornjoj slici, možda bi to trebalo da proverite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.