U trendu

Optička iluzija zbunila društvene mreže: Koji broj vidite na ilustraciji?

Optička iluzija zbunila je društvene mreže jer je hiljade korisnika u jednoj ilustraciji videlo sasvim različite stvari. Korisnik Tvitera, Benonwine, podelio je fotografiju crno-belog kruga koji izgleda kao da prikazuje skrivene brojeve, ali se čini da ljudi ne mogu da se slože oko toga koji broj vide.

Krug sadrži crno-belu cik-cak šaru koji se menja kako bi se stvorila iluzija da se fotografija kreće. Unutar kruga su skriveni brojevi, od kojih su neki zaklonjeni šarom.

Korisnici društvenih mreža su u komentarima raspravljali o tome koji su brojevi na fotografiji. Jedan korisnik je napisao: „45 283… i u čemu je fora?“

Kao odgovor, drugi korisnik mu je rekao: „Da, jer ste propustili jednu cifru.“ Drugi korisnik tvrdio je da je video više brojeva. „3452839. Imao sam više problema da se setim onoga što sam video nego da to vidim“, otkrio je.

Jedan korisnik iznio je teoriju da brojevi koje osoba vidi mogu da zavise od nečije osetljivosti na kontrast. „Mogu da ga testiraju optičari“, rekao je korisnik. „Treba uraditi test ako se mučite s ovom iluzijom, jer to može uticati na vašu sposobnost da vidite noću, ili po kiši, magli itd.“

Tačno rešenje ove optičke iluzije je broj – 3452839, iako mnogi nisu uspeli da ga vide u celosti zbog šare koja prekriva dve cifre celog broja.

Prema Science Directu, osetljivost na kontrast mera je sposobnosti osobe da razlikuje predmet od njegove pozadine. Određena stanja ili bolesti povezane s očima kao što su katarakta, glaukom ili dijabetička retinopatija mogu uticati na kontrastnu osetljivost osobe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (10)