U trendu

Opustite se. Izgleda šašavo ali deluje!

 – Imate pred sobom gomilu neodgovorenih mejlova i nagomilanih poslova, šef je danas „malo nervozan“, prosuli ste po novoj košulji kafu i ličite na strašilo a deca i/ili majka zivkaju vas svakih pet minuta, tražeći od vas vreme koje nemate.
Naravno da ste na ivici da nekog ubijete ili da makar doživite pravi nervni slom. 
Ne, ni za to nemate vremena, vreme je za vas luksuz, a opuštanje samo pusti san pa od ovih planova veoma brzo odustajete i tražite lakši i brži način da se vratite u ravnotežu.

Svi naravno savetuju odmor od „samo“ par dana, koje nemate, u nekom, recimo spa-centru za koji nemate ni novca ni vremena (treba li naglasiti da o letovanju ne smete ni da razmišljate).
Dobro, šetnja u suncem okupano popodne rešila bi malo stvar, ali, kako da izdržite do popodneva?

Mi vam prenosimo proverene načine pomoću kojih se možete brzo, gotovo trenutno, dobro, za najviše 5 minuta opustiti i pomoći sebi da pregurate još jedan težak dan.
Isprobajte onaj za koji mislite da će vam najviše odgovarati ili probajte sve, pa nam javite pomaže li i vama.

– HRANA I PIĆE:

Šolja zelenog čaja je instant brza varijanta koja umiruje bes. Takođe i matičnjak opušta mišiće i nerve. Ne bi bilo loše da ove čajeve uvek imate u blizini – ne škode a pomažu. Provereno.
– Samo kockica crne čokolade smiriće vas momentalno, jer dovodi kortizol u normalu i sređuje metabolizam. Ali samo kockica. 
Kašičica meda, prirodnog proizvoda na koji često zaboravljamo, pored toga što ima antibiotska i druga blagotvorna svojstva, izuzetno dobro deluje na određene procese u našem mozgu i pomaže da se opustimo.
– Ma koliko ovo smatrali nekulturnim, žvaćite žvaku. Pet minuta žvakanja, pravljenja balona i – nivo stresa je smanjen. Pri tom možete time i iznervirati uzročnike vaše nervoze 😉

– UNUTRAŠNJI MIR:

Meditirajte. Ozbiljno. Ne morate za to otići na Tibet – pet minuta mira je sve što vam treba da biste osetili opuštajuće dejstvo meditacije. Nađite neki miran kutak, zatvorite oči i dišite mirno. Pokušajte da ne mislite ni na šta. Deluje.
– Setite se da DIŠETE. Ima li jednostavnijeg načina za smirenje? Lagani, duboki udisaji snižavaju krvni pritisak, brzinu otkucaja srca, smanjuje nivo stresa, Probajte da udišete i izdišete duboko na nos. Usredsredite pažnju na svoje disanje i opuštanje. Kada se opustite, udahnite i dopustite da vam se stomak podigne, a onda polako izdahnite i dopustite da vam se stomak uvuče.
Primenjujte ovu vežbu dva puta dnevno (svaki put po 10 udisaja otprilike) tokom nedelju dana ili više. Onda je praktikujte svaki put kad mislite da vam je potrebna.
Brojte unazad. Ovo je jako jednostavan način da se smirite. Kada ste zabrinuti i nervozni, brojte lagano do 10, pa onda unazad do 1. Tako ćete „prevariti“ svoj mozak da misli o nečemu drugom, a ne o izvoru trenutnog stresa.
Zatvorite oči na par trenutaka i vizuelizujte nešto lepo i pozitivno. Nešto što vas smiruje i usrećuje. Intenzivno mislite na to. Posle ovakvog opuštanja lakše ćete se fokusirati na ono što morate da odradite.

– RELAKSACIJA TELA:

Izmasirajte svoje šake. Metoda stara koliko i čovečanstvo koja pomaže da se umiri puls i opuste mišići. Naročito je korisna za ljude koji mnogo vremena provode za tastaturom. 
Generalno, u rukama se nakuplja mnogo napetosti, logično je da je iz njih i „isteramo“ – Nanesite malo kreme na dlanove i mesite jastučiće u korenu palčeva. Masaža baze mišića ispod palca oslobađa napetosti i u ramenima i vratu.
Pokušajte sa akupresurom: njome se u balans dovodi protok energije u telu. Provereno deluje na sledećem mestu: Znate ono meko tkivo između palca i kažiprsta šake, kao kod žabe? E, palcem i kažiprstom jedne ruke izvršite pritisak na taj deo šake i masirajte. Slobodno malo grublje. DUgotrajan pritisak (od 30 sekundi) na određenu tačku na tom delu šake oslobađa i od glavobolje, kažu upućeni. 
Pustite hladnu vodu da odnese stres: Mlaz hladne vode pustite na vaše šake. Ruke potpuno opustite pod vodom. Obavezno neka voda bude usmerena na vene kod ručnih zglobova. Hladnu vodu nanesite i iza ušnih školjki. Hlađenje vellikih arterija u telu može pomoći da se trenutno smiri stres, nervoza ili čak i napad panike.
Češljajte se nekoliko minuta. Ponavljanje rutinskih radnji pomaže telu da se opusti, a četka masira i kožu glave.

– BONUS TRIKOVI:

Budite 5 minuta sami. Izdvojte se u potpunu samoću. Povratićete mir i koncentraciju.
Istegnite se. Protezanje ne samo da nam opušta mišiće nego nas „natera“ da zevamo, odnosno da obezbedimo dodatni kiseonik neophodan mozgu.
Zapišite negde sve što osećate, onog trenutka kad osetite tugu, bes, nervozu. Samo zapisivanje emocija čini ih manje zastrašujućim. „Nervozna sam i urla mi se!!!“ – eto, lako je. 🙂
– Napravite pauzu, isključite se iz okoline, stavite slušalice i odslušajte svoju omiljenu pesmu. Pojačajte „do daske“. Provereno momentalno poravlja raspoloženje i dan. Ako ste u situaciji da ste u kancelariji recimo sami, još bolja varijanta je i da je odđuskate. Izgleda šašavo ali mnooogo dobro deluje.
Nasmejte se. Neka je u pitanju vic koji ste sto puta pročitali ili smešan video sa YouTube, nasmejte se. Lekovito je u svakom smislu. Glasan smeh podstiče cirkulaciju i oslobađa telo od stresa. Organizam luči…ma, iza smeha je cela nauka. O njemu nekom drugom prilikom.

A sada se zaista opustite. Dosta je bilo nervoze za danas.
Evo, mi to, recimo, radimo ovako: slušalice na uši i do daske!

 

 

 

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar