Osveta slonova

Ovakvi događaji nisu česti, ali se ipak dešavaju, ma koliko bili neverovatni. Ova priča će pokazati da slonovi mogu da se ponašaju preteće i opasno, kao i to da su slonovi nešto sasvim drugo, a ne one slatke i simpatične plišane igračkice kojima smo se svi igrali kada smo bili mali. Naime, ljutiti divlji slonovi uništili su kolibe i rasterali stanovništvo jednog sela na jugoistoku Bangladeša. Sve to desilo se u znak odmazde zato što su lovokradice ubile jedno mladunče iz njihovog krda. Ovu neverovatnu vest saopštili su lovočuvari.

Lovokradice su u okrugu Koks Bazar, koji se nalazi oko 300 kilometara jugoistočno od Dake, ubile slonče; i ne samo to već su mu nemilosrdne lovokradice odsekle i kljove. Sve to novinarima je ispričao lovočuvar Sjamol Mitra. Posle ubistva, krdo od 20 životinja pošlo je da se osveti. Slonovi su čupali drveće, uništili 20 koliba i primorali skoro hiljadu seljaka da u bekstvu potraže spas. Sve je ličilo na pravi stampedo, a tamo gde su slonovi prošli, nije ostalo ništa – pravi tajfun. Neki od slonova čuvali su stražu pored ubijenog mladunčeta i rasterivali svakog čoveka koji je pokušao da im se približi, dok su drugi tužno trubili, takođe je naveo Mitra.

Posle ovog tužnog događaja, policija je pošla u potragu za lovokradicama. Ubijanje slonova i prodaja slonovače zabranjeni su u Bangladešu, ali izgleda da to ne sprečava pojedince da čine ovakve zločine. Lovokradice mogu da budu osuđene i na pet godina zatvora, ali i dalje haraju džunglama ove države i drugih zemalja, jer za samo jednu kljovu, koja je teška 30 kilograma, mogu da dobiju i hiljadu dolara na ilegalnom tržištu. Posle cele priče, možda je ipak lakše razumeti ove bespomoćne životinje. U svemu tome čovek je ispao najveća životinja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.