Oterajte male napasti: Samo jedna stvar je dovoljna da se komarci više „ne lepe“ za vas

Naučnici su dokazali da je moguće na veoma jednostavan način izboriti se sa komarcima, kao i da postoje ljudi koje jednostavno komarci “više vole”.

Poznato je da komarci “vole” slatku krv koju imaju oni koji češće jedu slatkiše i meso. Ove namirnice čine vašu krv primamljiviju komarcima, pa vam se oni češće vraćaju.

Ako se nalazite u “slatkokrvnoj” grupi, onda se sigurno pitate – šta bi trebalo da uradite kako više ne biste bili poželjni komarcima?

Odgovor na ovo pitanje je – promena ishrane. Ukoliko promenite namirnice koje svakodnevno konzumirate, makar u periodima najezde komaraca, možete biti sigurniji da će vas komarci češće zaobilaziti.

Umesto slatkiša i mesa jedite više voća i povrća, čime ćete oterati komarce od sebe. Ukus vaše krvi će se promeniti, odnosno prestaće da bude slatka za komarce i postaće kiselija, što nije ukus koji komarci “vole”.

Konzumiranjem voća i povrća u većoj meri, obezbedićete sebi lakšu odbranu od komaraca, bar u odnosu na ranije. Međutim, postoji i tajno oružje u borbi protiv komaraca, koje deluje na više načina i tera komarce.

Beli luk je najefikasnije oružje u borbi protiv “krvopija”. Ukoliko jedete beli luk redovno možete biti sigurni da vas komarci neće napadati, jer ste im posebno “neprivlačni”.

Za one koji ne mogu da jedu ovu namirnicu zbog specifičnog mirisa, koji im smeta, mogu čenom belog luka da namažu tabane i na taj način zaštite celo telo, isto i kao da su ga pojeli.

Osim što ne vole kiselu krv i beli luk, komarcima smeta i miris vitamina B. Zbog toga je poželjno jesti proizvode od integralnog brašna, pšenične klice, mlečne proizvode, orahe i skušu. Osim toga, još jedan način u odbrani od komaraca jeste – namazati telo uljem lavande, karanfila, lovora ili jabukovim sirćetom, prenosi Edukacija.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.