U trendu

Otišli na tavan i – postali milioneri preko noći (foto)

Jedna britanska porodica preko noći se obogatila

Na tavanu su otkrili indijsko blago. Veruje se kako je artefakte u Berkšir dopremio njihov predak, poručnik britanske vojske, koji ih je uzeo iz palate Tipu Sultana nakon poraza slavnog indijskog borca za slobodu od Djuka od Velingtona 1799. godine.

Pre tri godine prodaja drugih predmeta koji su pripadali Tipu postigla je cenu od 6 miliona funti na aukciji, a aukcionar Entoni Krib je ovu kolekciju nazvao značajnijom.

„Nemoguće je staviti cenu na ove artikle, ali rekao bih da je kolekcija značajnija od one ranije prodate. Ta je sastavljana 40 godina i došla je iz različitih delova. Ali ova oružja pokupio je poručnik koji je bio tamo i u istoj su porodici već 220 godina. Kad sam video pištolj, skoro sam se onesvestio, to se pronalazi jednom u životu. Pronalazači su obična porodica koja živi u viktorijanskoj dvojnoj kući. Ovo biste mogli da opišete kao dobitak na lutriji za njih“, rekao je on, piše Dejli mejl.

Veruje se da kolekcija uključuje pištolj „Tigra od Majsora“ koji ima Tipuov tigrasti uzorak i korišćen je u poslednjem dvoboju protiv Britanaca. Uz to, porodica je pronašla i zlatno postavljeni Firangi mač koji ima oznaku Tipuovog oca, Haidera Ali Kana – prethodnog vladara Majsora.

Britanci su pokrenuli rat protiv Tipu Sultana, nakon što je špijun uspeo da presretne pismo Napoleona, u kojem je francuski vođa predlagao savez protiv Britanije. Nakon pobede britanski vojnici opljačkali su Tipuovu palatu, riznicu i oružarnicu, uzevši mnoga sultanova oružja i druge dragocene predmete. Neki od njih završili su na tavanu u Berkširu i veoma su usrećili jednu porodicu.

1 komentar
  1. Anonimni

    Sada je na redu da Indija potražuje od Engleske te artikle, pošto su stečeni pljačkom ?!?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike