U trendu

Otkrijte tajnu sibirskog zdravlja: Biljku koja raste samo na ovom drvetu smatraju besmrtnom

Sibir koji čini 56 odsto teritorije Rusije prostire se na površini od 13,1 miliona kvadratnih kilometara. U divljini sibirskih tundri postoje delovi u koje još nije kročila ljudska noga.

U surovim uslovima sibirskih zima, kada temperatura padne i na – 62 stepena ispod nule, već vekovima žive brojni narodi u skladu sa prirodom. Već hiljadama godina koriste raznovrsne biljke za lečenje i očuvanje zdravlja.

Raste na brezi

Jedna od tajni zdravlja sibirskih naroda je i gljiva po imenu čaga koja raste na drvetu breze koja je sama po sebi lekovita. U pitanju je neobična gotovo crna gljiva koju zbog lekovitih svojstava zovu i carska čaga. Ova gljiva može da raste i na drugom drveću koje je niklo u blizini sibirskih brezovih šuma, ali nema lekovito svojstvo kao ona sa breze.

Čaga je sterilna, neplodna parazitska forma koja izgleda kao komad uglja sa sjajno crnom, gotovo lakiranom spoljnom površinom i raste kao parazit na isključivo starim ali živim stablima breze jer se hrani materijama koje idu u stablo od korena.

Čaga može da raste na drvetu 20 ili više godina i da dostigne težinu i do pet kilograma. Narodi Sibira zovu je „Dar od Boga“ i „Pečurka besmrtnosti“, a u lekovite svrhe se koristi sveža ili sušena. Tokom rasta na drvetu breze čaga apsorbuje lekovita svojstva breze i ima jedinstveni sastav koji uključuje skoro sve elemente periodnog sistema.

Naučnici još uvek proučavaju sve komponente uključujući betulinsku kiselinu iz breze koja ima širok spektar korisnih svojstava.

Ova gljiva je bogata magnezijumom, cinkom koji usporava starenje, gvožđem i manganom koji reguliše apsorpciju gvožđa u sluzokožu gastrointestinalnog trakta, kao i nivo glukoze, holesterola i hormona štitaste žlezde. Na ovaj način se smanjuje rizik od dijabetesa, moždanog i srčanog udara, jača nervni i reproduktivni sistem.

Šta sve leči

Prema rečima ruske lekarke i fitoterapeuta dr Svetlane Barnaulove, čaga ukoliko se pravilno koristi je neprocenjiva za ljudsko zdravlje.

– Ova gljiva pomaže kod jačanja imuniteta, za lečenje gastritisa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Da bi čaga imala najbolji efekat neophodno je da se pacijent pridržava zdrave ishrane i odrekne štetnih navika kao što je duvan i alkohol. U narodnoj medicini čaga se koristi za lečenje endometrioze, mioma i erozija materice kod žena, dok kod muškaraca poboljšava potenciju i utuče na ukupno zdravlje muškaraca – objasnila je ona.

Kako je naglasila dr Svetlana preparate na bazi ove gljive ne bi trebalo uzimati bez prethodne konsultacije sa lekarom ili fitoterapeutom.

– Uprkos svojim neverovatnim svojstvima upotreba čage može imati i negativne pojave koje se najčešće manifestuje alergijskom reakcijom u vidu osipa, crvenila i iritacije kože – upozorila je ona.

Prema njenim rečima u zavisnosti od oboljenja se i pripremaju načini upotrebe ove gljive koja može da se pije kao čaj, da se koristi u kupkama, kroz tinkture ili razne masti i kreme na baci ove carske, besmrtne pečurke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.