U trendu

Otkrivamo – zašto su kutije za picu kockaste, a ne okrugle?

Industrija dostave pice je uvek bila izazovna, a kutija za picu ima važnu ulogu u održavanju svežine ovog omiljenog jela. Iako su neki možda očekivali da će kutije biti istog oblika kao pica, zašto su sve kutije za picu zapravo kockaste, a ne okrugle?

Prvi kontejner za isporuku pice datira iz 19. veka kada su napuljski pekari koristili metalne kontejnere, zvane stufe, da šalju svoje proizvode uličnim prodavcima. Ove posude su bile okrugle i napravljene od bakra. Međutim, sa razvojem isporuke pice u Sjedinjenim Državama posle Drugog svetskog rata, razmatrana su praktičnija rešenja.

Prvi pokušaji isporuke pice u talasastim kutijama ili na tanjirima u papirnim kesama nisu bili dovoljno efikasni, što je dovelo do razvoja ambalaže za jednokratnu upotrebu kakvu danas poznajemo. Današnje kutije za picu imaju kockasti oblik iz jednostavnog razloga – ekonomičnosti i praktičnosti. Kvadratne kutije su lakše i jeftinije za proizvodnju, lakše se slažu i čuvaju, a istovremeno omogućavaju da se pica lako stavlja u kutiju i izvadi iz nje.

Iako su neki pokušali da promene dizajn kutija za picu, uključujući prototipove okruglih kutija, kao što je kutija pod nazivom Presseal koju je dizajnirao inovator Džon Harvi i koje su bile bolje u očuvanju svežine, one nisu bile tako praktične za proizvodnju kao kvadratne kutije. Stoga su kvadratne kutije ostale standard u industriji dostave pica zbog svoje jednostavnosti, efikasnosti i ekonomičnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.