U trendu

Otkriven bizaran razlog zbog kojeg je Hitler postao nacista

Adolf Hitler pridružio se nacistima tek nakon što ga je odbila druga politička stranka, tvrdi ugledni svetski istoričar Tomas Veber, profesor istorije sa Univerziteta Aberdin, otkrio je ranije neobjavljeni dokument koji pokazuje kako je 1919. novo formirana nemačka Socijalistička partija brutalno odbila Hitlera koji je želeo da im se pridruži.

– Ne želimo te u našoj stranci, ne želimo ni da pišeš novine za nas – obrazložili su mu.

Istorija bi krenula sasvim drugim tokom da je Hitlerova želja za članstvom bila prihvaćena, uveren je Veber. Iako su i oni bili desničari, nemački Socijalisti su u to doba bili znatno veća i uspešnija stranka od nacista, piše Gardijan. U trenutku kad je bio odbijen, Hitler je morao da se pomiri sa znatno beznačajnijom ulogom u nemačkoj politici, kao i sa činjenicom da verovatno nikad neće doći na vlast. Sve do godinu dana pre preuzimanja vlasti, Hitler nije pokazivao baš nikakve osobine lidera i bio je srećan sledeći druge i njihove ideje, umesto da sam daje naređenja.

Hitler se učlanio u nacističku stranku i postao njen vođa 1921., a samo odbijanje od strane Socijalista objašnjava štošta u Hitlerovom ponašanju. Naime, on je opsesivno mrzeo Socijaliste nakon toga, ali je i u svom političkom nastupu postao glasni buntovnik, jer nije imao šta da izgubi. Da se to nije dogodilo, sigurno je da bi se nacistička stranka sa vrlo malom popularnošću brzo stopila sa Socijalističkom partijom, objašnjava Veber uslove koje su drugi istoričari dosad prevideli. On je pronašao svedočanstvo Hansa Georga Grasingera, osnivača nemačke Socijalističke partije u Institutu savremene istorije u Minhenu. U dokumentu stoji: U jesen 1919., negde oko novembra, Hitler se pojavio u uredu novina, tražeći da vidi Grasingera i ponudio se da radi za novine i pridruži se Socijalistima. Osim toga, u to doba nije imao novca pa je molio Grasingera da mu pozajmi neku svotu. To baš i nije ostavilo najbolji utisak pa je odbijen, uz reči „ne vidimo koju bi ti nama korist doneo“.

Veberova istraživanja biće objavljena u njegovoj knjizi- Becoming Hitler: The Making of a Nazi.

– U Hitlerovom ponašanju je vidljivo, u periodu između pristupanja nacistima i do sredine 1920-ih, svojevrsna hirovitost poput primadone, potpuno nerazumno delovanje čovjeka koji, osim što je bio daroviti govornik, nije pokazivao političkog talenta. Tu se većina ljudi vara, on je bio politički vrlo podmukao čovek koga je vodila osveta. Tako je u tri navrata u kojima su te dve stranke trebale da se spoje, on sprečio stvar – objašnjava Veber.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.