Otkriven novi dokaz koji upućuje da je na Marsu nekada postojao život

Dvojica britanskih naučnika otkrila su vodeno isparenje u atmosferi Marsa što je novi prilog tezi da je na crvenoj planeti nekada postojao život.

Naučnici se uglavnom slažu da je Mars u prošlosti obilovao tekućom vodom, s jezerima i rekama. Danas je sva voda crvene planete uglavnom zarobljena u ledenim poluloptama ispod površine. Međutim, nova studija koju su u časopisu Science Advances objavili britanski naučnici s univerziteta Open, sugeriše da se deo te vode ispušta u obliku hlorovodonik u Marsovu atmosferu.

Otkriće je ostvareno zahvaljujući malom uređaju NOMAD – koji je učvršćen na sondi ExoMars Evropske svemirske agencije (ESA) i ruskog Roskozmosa, a koji meri svjetlost koja prolazi kroz Marsovu atmosferu. Zajednički rusko-evropski projekt ExoMars-2016 prvi put je otkrio hlorovodonik u atmosferi Marsa ukazujući na nepoznate hemijske procese, saopštila je u četvrtak ruska svemirska agencija Roskosmos.

„Instrument NOMAD temeljno menja naše shvatanje evolucije vode na Marsu“, kaže doktor Maniš Patel, jedan od autora studije.

Instrument „pruža dosad neviđeno saznanje o izotopima vode u atmosferi Marsa u zavisnosti od vremena i njihove lokalizacije na planeti“ i to je „ključan element za razumevanje kako je Mars s vremenom izgubio svoju vodu“ i posledično tome „prestao da bude planeta na kojoj je moguć život“.

Sju Horn, vođa svemirskog istraživanja u Britanskoj svemirskoj agenciji, ocenjuje da su ta istraživanja „ključan element u našem nastojanju da otkrijemo tajnu crvene planete“.

Nova studija objavljena je u nedelji ‘velike gužve’ na Marsu. Upravo u sredu,  kada je studija objavljena u naučnom časopisu, kineska sonda Tianwen-1 ušla je u Marsovu orbitu, više od pola godine nakon lansiranja u okviru ambicioznog svemirskog programa koji je Kina počela. Dan ranije, sonda Hope (ili na arapskom Amal) Ujedinjenih Arapskih Emirata uspešno se postavila u Marsovu orbitu.

Konačno, 18. februara očekuje se i dolazak američkog rovera Perseverance. U do sada najambicioznijoj američkoj misiji na Mars, tonu teški Perserverance pokušaće da se spusti u stenovitu depresiju sa strmim liticama nazvanu Krater Jezero.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.