najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Otkrivena najveća grobnica Maja (video)

Međunarodni tim arheologa u Belizeu je otkrio do sada najveću grobnicu majanskog vladara, staru oko 1300 godina.

U prostoriji veličine 4,5 sa 2,4 metara, smeštenoj na dubini od oko 5 metara pod zemljom, pronađene su kosti lokalnog vladara iz ‘dinastije zmija’, ploče sa heroglifima, ogrlica od žada, 13 oštrica noževa od opsidijana i 36 keramičkih posuda.

Grobnica je iskopana u ruinama drevnog grada Ksunantuniča, na reci Mopan na zapadu Belizea. Ovaj grad je na kraju dominacije Maja, od 600 do 800 godine nove ere, bio ceremonijalno središte tog kraja. Arheolozi su na grobnicu naišli prilikom iskopavanja središnjeg stuba velike građevine.

Kosti jaguara, jelena…

Prve analize pokazuju da je vladar u trenutku smrti imao između 20 i 30 godina i da je bio snažne mišićne građe. Telo je položeno tako da je glavnom bilo okrenuto prema jugu. Podrobnije analize mogle bi da otkriju njegov identitet i šta je bio uzrok njegove smrti. U grobnici su takođe pronađene kosti jaguara i jelena, što ukazuje da je pokopana osoba imala visok status, odnosno da je najverovatnije bila vladar toga kraja.

Zanimljivo je da je grobnica bila izgrađena zajedno sa okolnim strukturama, što je uobičajeno za egipatsku, ali ne i za majansku arhitekturu. Ova činjenica ukazuje da je grobnica bila glavna svrha celog hrama.

Maje su bili na vrhuncu moći u šestom veku nove ere. Međutim, većina njihovih gradova napuštena je već u devetom stoleću. Uzroci njihovog naglog pada do danas su ostali nerazjašnjeni. Prema jednoj od najpopularnijih teorija, Maje su svojom ekstenzivnom poljoprivredom toliko uticali na okolinu da su u tom delu sveta pojačali klimatske promene koje su im donele velike suše.

Voditelj arheološkog tima Džejmi Ave, sa Univerziteta Severne Arizone, smatra da bi ploče sa heroglifima mogle da budu najvažniji deo novog otkrića jer bi mogle da razjasne istoriju dinastije. Stručnjaci veruju da su one prenesene iz grada Karakola koji se nalazio 40 kilometara južnije i da opisuju osvajačke pohode ranijeg vladara zmijske dinastije K’ana II, prenose mediji.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike