U trendu

Otkrivena najveća prevara svih vremena

Istraživači su, koristeći moderne forenzičke tehnike došli do novih saznanja o jednoj od najvećih naučnih prevara, takozvanog „Čoveka iz Piltdauna“ i uvereni su u identitet krivca.

Lažni fosilni ostaci „karike koja nedostaje“ između majmuna i ljudi, postavljeni u pesku blizu engleskog sela Piltdauna, bili su sastavljeni od čeljusti i zuba jednog orangutana i dva ili tri seta ljudskih kostiju, uz pomoć lepka za zube, otkrili su istraživači. Smatraju kako njihovo istraživanje potvrđuje da iza prevare stoji Čarls Doson, amaterski arheolog koji je 1912. „otkrio“ fosile u Piltdaunu i koji je od tada glavni osumnjičeni.

Istraga koja je sprovedena analizom DNA, preciznim merenjima, spektroskopijom i drugim tehnikama, objavljena je u jednom naučnom časopisu na 100- godišnjicu Dosonove smrti.

„Ovo je fascinantna potraga za krivcem koja pokazuje kako se novom tehnologijom mogu rešiti stari problemi“, rekao je paleoantropolog Kris Stringer iz Prirodnog muzeja u Londonu.

Pronalasci u Piltdaunu svojevremeno su bili senzacija jer su predstavljali dugo očekivanu „izgubljenu kariku“ koja potvrđuje evolucijsku teoriju Čarlsa Darvina. Trebalo je da prođe četiri decenije da bi se to navodno otkriće pokazalo lažnim.

„Prevara je unazadila proučavanje ljudske evolucije za nekoliko godina, pogotovo u Britaniji, jer su na nju naseli neki od istaknutijih stručnjaka“, rekao je Stringer.

Stručnjaci smatraju kako su Dosonovi motivi bili slava i priznanje naučne zajednice, a nedavne analize njegove kolekcije fosila otkrile su još prevara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.