U trendu

Otkriveno „čudo“ opisano u Starom zavetu!

Naučnici veruju da se prvo pomračenje Sunca dogodilo pre više od tri hiljade godina, što bi moglo da znači da smo konačno na pragu da dešifrujemo Stari zavet i „čudo“ koje se u njemu pominje.

Veruje se da se pomračenje Sunca dogodilo 30. oktobra 1207. godine pre Hrista, tokom vladavine egipatskih faraona Ramzesa II i njegovog sina Mernepta.

Pomračenje Sunca se pominje u Starom zavetu kada je Jošua, sin Nunov, vodio ljude do izraelske oblasti Kanan, u današnji moderni Izrael i Palestinu.

Moleći se, Jošua je zamolio Sunce da bude stabilno i objasnio je kako je Sunce stajalo mirno, a Mesec se zaustavio dok se nacija svetila neprijateljima.

Profesor ser Kolin Hamfri sa Univerziteta u Kembridžu kaže da prevod Starog zaveta na moderni engleski nije dobar.

„Ako se vratimo na originalni hebrejski tekst, možemo lako da shvatimo da se radi o pomračenju Sunca koje je, prirodno, u tom trenutku prestalo da sija“, kaže on.

Profesor Hamfri i njegov tim su potom počeli da računaju da li se baš u to vreme dogodilo pomračenje i utvrdili su da je jedino vidljivo pomračenje iznad Kanana bilo 30. oktobra 1207. godine pre Hrista, prenosi B 92.

„Pomračenja Sunca su se koristila kao odrednica za događaje u antičkom svetu. Uz pomoć ovih novih kalkulacija konačno znamo i kada je tačno vladao faraon Mernepta, od 1209. ili 1210. godine pre Hrista, a prema odavno poznatim spisima zna se da je njegov otac Ramzes Veliki vladao od 1276. do 1210. godine pre Hrista“, zaključuje Hamfri.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.