Otkriveno koliko će renoviranje kuće Harija i Megan koštati poreske obveznike

Renoviranje doma vojvode i vojvotkinje od Saseksa koštalo je budžet 2,4 miliona funti (oko tri miliona evra), stoji u finansijskom izveštaju kraljevske palate.

Rezidencija Frogmor u Vindzoru sastojala se od pet posebnih kuća koje su spojene u jedan veliki posed.

Par, koji se iselio iz Kensingtonske palate u aprilu pre rođenja sina Arčija, platio je renoviranje.

Kraljevsku apanažu isplaćuje Ministarstvo finansija, a za 2018/2019 ona iznosi 82 miliona funti, od čega su 33 miliona odvojeni za održavanje, između ostalog i velike radove u Bakingemskoj palati.

Kraljevska apanaža se isplaćuje iz prohoda poseda u vlasništvu krune.

Ovi posedi u vlasništvu članova kraljevske porodice, a između ostalog obuhvataju zemlju i zgrade u centru Londona. Posebna organizacija se bavi održavanjem ovih poseda, a zarada se uplaćuje u budžet.

Različiti nezavisni izveštaji pokazuju da su kraljevski posedi zaradili rekordnih 343,5 miliona funti, što je rast od 4,3% u odnosu na prethodnu godinu.

„Naša odgovornost“

Računovođa kraljevske porodice izjavio je da je renoviranje rezidencije Frogmor plaćeno iz kraljevske apanaže i obuhvatalo je „spajanje pet kuća u lošem stanju i njihovo opremanje kako bi se stvorila zvanična rezidencija vojvode i vojvotkinje od Saseksa.

Kraljica je dala ovaj posed, koji potiče iz 19. veka i zaštićeno je zdanje II kategorije, Hariju i Megan.

Kuća se nalazi na posedu, gde su Hari i Megan organizovali prijem nakon venčanja u maju 2018.

Oštećeni potporni drveni stubovi i podne grede su zamenjene i uveden je novi sistem grejanja. Bilo je neophodno promeniti električne instalacije, uvesti podstanicu u samu kuću i instalirati novi dovod vode i gasa.

Renoviranje je trajalo šest meseci, iako neki radovi će biti završeni uskoro, kao što je farbanje fasade.

Ser Majkl Stivens, koji nadgleda kraljevsku kasu, izjavio je: „Ovaj posed dugo nije održavan i već nekoliko godina je bio na spisku kuća za renoviranje, što je u skladu s našim glavnim zadatkom da čuvamo kraljevske palate u dobrom stanju.“

Vojvoda i vojvotkinja od Kembridža takođe su renovirali svoj stan u okviru Kensingtonske palate, što je koštalo poreske obveznike 4 miliona funti.

Novac poreskih obveznika koji se troši na aktivnosti kraljevske porodice je osetljiva tema već decenijama.

Zato zvaničnici iz Bakingemske palate se trude da objasne koji su radovi preduzeti u Frogmor rezidenciji i kako će sve troškove koji prevazilaze osnovne popravke platiti Hari i Megan.

Kraljevska apanaža pokriva troškove održavanja kraljevskih palata i zvaničnih događaja su tamo organizovani.

Međutim, neki građani će se zapitati, zašto se par uopšte seli iz Kensingtonske palate?

I ako su već odlučili da to urade, zašto sami nisu platili renoviranje kuće u Vindzoru?

Najveći deo kraljevske apanaže potiče od 15 odsto zarade koju ostvaruju kraljevski posedi i dodeljuje se svake druge godine za prethodni period.

U periodu 2017-2018, iznos apanaže uvećan je i iznosi 25 odsto desetogodišnje zarade od ovih poseda, od čega većina novca je namenjena troškovima renoviranja Bakingemske palate koji trenutno iznose 369 miliona funti.

Van troškova renoviranja palate, kraljicini zvanični prohodi su iznosili 67 miliona funti, što je uvećanje od 41 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Organizacija Republika javno je postavila pitanje zašto se toliko novca troši na renoviranje rezidencije Frogmor u trenutku kada su smanjena izdavanja u javnom sektoru.

Grejem Smit iz ove organizacije tražio je da se pokrene parlamentarna istraga o trošenju novca kraljevske porodice, dodavši: „Sredstva iz budžeta ne treba da se troše na izdatke članova kraljevske porodice, čak i da ne postoje mere štednje u javnom sektoru.“

Šta su kraljevski posedi?

  • Nezavisno komercijalno preduzeće koje upravlja kraljevskom imovinom i poseduje veliki broj zdanja širom Velike Britanije
  • Veći deo imovine je u Londonu, ali ova kompanija poseduje imovinu i u Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj
  • Park Vindzor i hipodrom u Askotu su u posedu kraljevske porodice, ali najveći deo portfolija čine stambene zgrade, kancelarijski prostor, prodavnice i ritejl parkovi
  • Kraljevski posedi su ustanovljeni posle osvajanja Normana
  • Vlada upravlja ovom imovinom od 1760, kada je Džordž III predao te dužnosti izvršnoj vlasti u zamenu za godišnju apanažu
  • Kraljevska apanaža služi za finasiranje kraljičinih zvaničnih aktivnosti i održavanje kraljevskih palata

Finansijski izveštaji pokazuju da su se troškovi putovanja princa od Velsa i vojvotkinje od Kornvola uvećali za trećinu i sada iznose 1,3 miliona funti, jer je ovaj par preuzeo dosta zvaničnih dužnosti od kraljice.

U ovom izveštaju stoji da je količina emisije ugljen dioskida, kao posledica letova za kraljevska putovanja, uvećana za 98 odsto – od 1.697 toni ugljen dioksida na 3.344 tone.

Ministarstvo spoljnih poslova odlučuje gde će članovi kraljevske porodice putovati.

Vojvoda od Edinburga ima zvaničnu kancelariju i privatnog sekretara, za šta dobija 359.000 funti iz budžeta. Iako se princ Filip povukao iz zvaničnih kraljevskih aktivnosti 2017, on i dalje održava kontakt sa stotinama organizacija i dobrotvornih ustanova.

Princ od Velsa plaća zvanične dužnosti prica Harija i Megan, kao i princa Vilijama i Kejt, iz prihoda koje ostvaruju njegovi posedi u Kornvolu.

Od kada se Megan pridružila kraljevskoj porodici, ovi troškovi iznose 5 miliona funti, što je uvećanje od 1,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

(BBC na srpskom)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.