Otkriveno: Tetovaže po telu rađene su pre 5000 godina (foto)

Dve egipatske mumije stare 5.000 bile su prvi poznati tetovirani ljudi u istoriji, a njihove tetovaže prvi poznati prikaz figure životnja na ljudskoj koži, saopštili su istaživači Britanskog muzeja.

Muška mumija je, na nadlaktici, imala tetovažu bika i berberske ovce, dok je ženska imala linearne motive u obliku latiničnog slova „S“, na nadlaktici i ramenu, prenose svetski mediji.

Na prirodnom svetlu tetovaže su izgledale kao tamne mrlje. Naučnici Britanskog muzeja i sa Fakulteta za orijentalne nauke univerziteta u Oksfordu su 2017. godine, pomoću infracrvene fotografije, otkrili da se radi o tetovažama.

„To nam daje potpuno nova saznanja o svrsi tetoviranja“, kaže kustos Britanskog muzeja Danijel Antan.

„Položaj tih tetovaža, na nadlaktici i ramenu, sugerišu da je trebalo da budu vrlo vidljive“, smatra Antan i dodaje da su dosada poznati dokazi prvog tetoviranja u Africi upućivali na preiod od oko hiljadu godina ranije.

Dve mumije otkrivene su pre oko 100 godina u egipatskom gradu Gebelejnu, oko 40 kilometara južno od Luksora. One potiču iz perida između 3351. i 3017. godina pre naše ere. To je razdoblje drevnog Egipta, pre ujedinjenja pod prvim faraonom.

Naučnici smatraju da je ženska tetovaža bila simbol statusa, hrabrosti ili mističnog znanja, dok su muške tetovaže, verovatno, označavale muževnost i snagu. Pre ovog otkrića, arheolozi su verovali da su se u Egiptu tetovirale samo žene, pošto su prethodno poznate tetovaže prikazivale samo ženske figure iz tog razdoblja.

Najstarije poznate tetovaže bili su geometrijski oblici na mumiji kojoj je dato ime Eci, pronađenoj u italijanskim Alpama 1991. godine, a koja je živela pre 5.300 godina.

Rezultati ovog istraživanje, koje su vodili Antoan i Rene Fridman sa Oksfordskog unverziteta, objavljeni su 1. marta u časopisu Journal of Archaeological Science.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.