Otmene i egzotične

Blistave latice cvetova koji dugo traju najimpozantnija su karakteristika orhideja.

Orhideja po imenu plava vanda postoji i u drugim bojama. Cveta gotovo cele godine na svetlom i toplom staništu. Ne držite je na direktnom suncu. U toku leta blago je prihranjujte svake druge nedelje.

Pauk orhideja je raznih boja i šara. Cveta i leti i zimi. Potrebno joj je toplo i svetlo stanište, ali ne na direktnom suncu. Zalivajte je obilno. Ipak, potrebno je da se ostavi i da se zemlja sama isuši. U periodu vegetacije prihranjujte je jednom u 14 dana.

Pafiopedilum ima različite oblike latica. Zahteva temperaturu od oko 20 stepeni Celzijusa, leti i višu, a zimi oko 18 stepeni Celzijusa. Forme uskih latica cele godine treba držati na toplom. Noćna temperatura od oko 13 do 16 stepeni Celzijusa pospešuje obrazovanje cvetova.

Falenopsis je favorit u svetu saksijskih orhideja. Podnosi toplotu i nedostatak svetlosti. Procvetale stabljike odsecite prilikom poslednjeg cvetanja da bi se formirali novi bočni izdanci i pupoljci. Noću je držite na 16 stepeni Celzijusa.

Mirisna orhideja je moderna orhideja koja privlači pažnju jarkim bojama latica. Cveta u proleće i jesen. Omiljeno stanište je ono koje je svetlo, obično pored prozora na zapadnoj strani, gde je vlažan vazduh. Više voli hladnije prostorije nego tople.

Odontoglosum orhideja voli tople letnje dane s hladnijim noćima. Zimi dnevna temperatura treba da bude oko 18 stepeni Celzijusa, a noću oko 15. Voli umerenu svetlost i vlažan vazduh, ali i ravnomernu vlažnost zemlje. Leti je treba umereno đubriti. Cveta od jeseni do proleća.

Grozd orhideja ima brojne sorte. Cveta leti i u kasnu jesen. Voli svetlo stanište, koje je cele godine toplo, i to čak do 30 stepeni Celzijusa, a noću od 18 do 20 stepeni. U periodu vegetacije obilno je zalivajte i blago đubrite. Posle cvetanja i u toku zime samo je malo prihranjujte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.