U trendu

Ova atrakcija privlači hiljade turista, a stanovnici grada vekovima strahuju od jezive legende

Prag je glavni grad Češke i važi za grad sa bogatom istorijom i kulturnim nasleđem.

Turističke atrakcije Praga mame turiste sa drugih kontinenata da baš Prag bude njihova evropska destinacija.  Među njima u centru Praga nalazi se sat „Orloj“.

Ovaj stari sat se redovno održava i popravlja, jer u slučaju da sat ne radi duže vreme, prema legendi, kostur koji predstavlja Smrt će klimnuti glavom i nagovestiti veliku nesreću koja će zadesiti Prag. Stanovnici grada Praga su izuzetno sujeveri kada je u pitanju ovaj sat.

To je sat koji pokazuje različita vremena, koji je dan u godini i gde su sunce i mesec. Sat je napravljen 1410. godine i to je najstariji astronomski sat koji još uvek radi. Iako je star više od 600 godina i preživeo je oštećenja tokom Drugog svetskog rata, njegov mehanizam je još uvek netaknut.

Ovaj sat sastoji se od tri dela: astronomskog sata, kalendarskog sata i dva prozora na kojima se svakih sat vremena pojavljuje 12 apostola. Sam sat pokazuje tri različita vremena: ono koje sada koristimo, staro češko vreme i vavilonsko vreme. Praški astronomski sat je jedini na svetu koji to može da radi.

Prema jednoj legendi sat je napravio majstor kojeg je vlast posle toga oslepela kako više nikada ne bi napravio nešto tako moćno i lepo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar