U trendu

Ova boja će obeležiti 2023: Smela nijansa za nekonvencionalno vreme (foto)

Pantoneova boja godine za 2023. je smela nijansa crvene Viva Magenta koja govori o snazi i vitalnosti potrebnim za stvaranje pozitivnije budućnosti.

PANTONE 18-1750 Viva Magenta, živopisna i nijansirana nijansa grimizno crvene, je studija ravnoteže: oslanjajući se i na tople i na hladne tonove, poreklo boje je utemeljeno u prirodi sa naelektrisanom nijansom koja se može naći i u fizičkom i u virtuelne sfere, govoreći o raznolikosti našeg savremenog sveta.

Sada u svojoj 23. godini izbora godišnje boje, Institut Pantone je razmatrao navalu izazova sa kojima su se ljudi suočavali poslednjih godina, poput pandemije COVID-19, i kako su oblikovali perspektivu, vrednosti i stavove u pronalaženju boje. za 2023.

„Izabrali smo ovu boju jer smo smatrali da je to nekonvencionalna nijansa za nekonvencionalno vreme, nešto što bi nam moglo predstaviti novu viziju“, kaže za TIME Litris Ajsmen, izvršna direktorka instituta. Viva Magenta, napominje Ajsmen, prenosi moć – ali na asertivan, a ne agresivan način. „To je boja koja zaista vibrira živahnošću i snagom, koja pokazuje novi signal snage, što je nešto što nam je svima potrebno za optimističniju budućnost.“

Ajsmen, koja je opisala Viva Magenta kao „animiranu crvenu boju koja pulsira pokretom“, ukazuje na prirodu kao jednu od glavnih inspiracija za izbor boja ove godine, odnosno na boje kohenila dobijene od insekata, koje se koriste još od drugog veka pre nove ere da bi na tkaninama i papiru uneo bogate crvene nijanse. Sa sve većim uticajem tehnologije u našem savremenom svetu, koji se snažno odrazio u nijansama prošlogodišnje boje godine inspirisanom ekranom osetljivim na dodir, dinamično plavo ljubičastom Very Peri, sa nijansom poput Viva Magenta se stvara prilika da se ponovo poseti, oda počast i ponovo poveže sa istorijom, dok zamišljamo svetliju budućnost.

„Nadamo se da će simbolika u ovoj boji stvoriti dinamičan svet koji podstiče eksperimentisanje“, kaže Ajsmen. „Onaj koji koristi virtuelno unutar fizičkog carstva i ohrabruje naš duh da istražuje revolucionarne mogućnosti.

Iako boja ima duboke veze i sa prošlošću i sa sadašnjošću, institut želi da bude jasan da je to i boja koja je nesumnjivo prikladna za sadašnjost, nijansa koja podstiče sve ljude da žive život hrabro i u ovom trenutku.

„Sam naziv boje govori vam da je ovo boja sa kojom se slavi, bujna boja koja promoviše optimizam i radost“, rekla je Ajsmen. „To je ono što mi nazivamo bezgraničnom nijansom, zaista izuzetnih mogućnosti. Nema šanse da uđete u sobu ako nosite ovu boju i ne da ostali ne obrate pažnju na vas. To je smelo. Duhovita je i inkluzivna – dočekuje sve i svakoga sa istim buntovničkim duhom.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar