Ova mala rupa vam može spasiti život u avionu (video)

Verovatno ste primetili, dok ste putovali avionom, da se pri dnu svakog prozora nalazi rupica. Ta rupica postoji zbog bezbednosti, a služi je za regulaciju pritiska na prozorsko staklo koji dolazi iz kabine i spoljnog dela aviona tako što propušta malo vazduha. Osim toga, uloga te rupice je i sprečavanje zaleđivanja i zamagljivanja.

Prozori na avionima napravljeni su od tri sloja, spoljng, srednjeg i unutrašnjeg – od akrila i stakla. Sigurnosna rupica nalazi se na srednjem sloju, piše Dejli Mejl, a prenosi 24sata.

Nakon poletanja i penjanja, spoljni vazdušni pritisak je u stalnom padu, dok je pritisak vazduha u kabini u stalnom porastu. Zbog velike razlike između vazduha u kabini i spoljnog pritiska, prozori na avionima su pod velikim pritiskom i mogli bi da se oštete, ali rupica na srednjem staklu je tamo kako bi to sprečila.

Takođe, kada spoljni sloj pukne, preostala dva su dovoljno čvrsta da izdrže do sletanja na najbliži aerodrom.

Zašto su prozori na avionu okrugli, a ne četvrtasti?

I to je zbog veće bezbednosti. Prvi komercijalni avion, napravljen 1952. godine, imao  je četvrtaste prozore, a to je bilo pogrešno. Takvi prozori nisu mogli da podnesu razliku u pritiscima spolja i iznutra, te su često pucali. Posle nekoliko nesreća, stručnjaci su shvatili da su okrugli prozori mnogo bolji i izdržljiviji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.