U trendu

Ova optička iluzija izludela je mnoge: Da li su kruške iste boje?

Ne postoji ništa dobro kao optička iluzija koja bi našem mozgu omogućila dobar rad. Jedna takva ovih dana kruži internetom, a izludela je mnoge.

Slične vizuelne zagonetke postoje već više od 100 godina i prate poznati obrazac. Obično se dva identična objekta postavljaju na prugastu ili stepenastu pozadinu. Objekti izgledaju vrlo različito u zavisnosti od toga gde su postavljeni na pozadini.

U junu 2020. istraživači sa Masačusets Instituta za tehnologiju istraživali su mehanizam koji stoji iza iluzija. Pokazali su da se ovaj fenomen oslanja na neobičan način na koji naš mozak obrađuje ono što vidimo.

Kada gledamo fotografiju, procenjujemo osvetljenost objekta pre nego što vizualne informacije stignu do vizualnog korteksa mozga. To znači da objekti iste boje mogu izgledati svetliji ili tamniji nego što su na osnovu pozadine na kojoj su predstavljeni.

„Svi naši eksperimenti upućuju na zaključak da je ovo fenomen niskog nivoa. Rezultati pomažu da se odgovori na pitanje koji je mehanizam koji leži u osnovi ovog vrlo fundamentalnog procesa procene svetline, koji je građevni blok mnogih drugih vrsta vizualnih analiza“, rekao je tada profesor MIT-a Pan Sina, prenosi Klix.ba.

Optičke iluzije su često samo zabavne, ali imaju i pravu vrednost za naučnike. Zagonetke mozga pomažu istraživačima da rasvetle unutrašnje delovanje uma i njegovo reagovanje na okolinu.

Dr. Gustav Kuhn, psiholog i stručnjak za ljudsku percepciju sa Univerziteta Goldsmiths u Londonu, rekao je da su iluzije važne za naše razumevanje mozga.

„Obično uzimamo percepciju zdravo za gotovo i retko razmišljamo o teškom poslu koji je u osnovi svakodnevnih zadataka, kao što je gledanje šoljice kafe ispred sebe“, rekao je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)