Ova optička iluzija zaludela je internet: Koliko boja vi vidite na fotografiji?

Kad je jedan korisnik nedavno na Tviteru podelio sliku s više nijansi ljubičaste boje i pitao druge koliko boja na njoj vide, sigurno nije pomislio da će pokrenuti lavinu od 15 hiljada komentara.

Reč je o takozvanoj ‘Mach Bands iluziji’ nazvanoj po fizičaru koji je primetio da mozak zbunjuje naglašeni kontrast na mestu prelaza boje u drugu nijansu – pa na skali boja neko vidi njih 20, a drugi samo tri. Osim toga, mrežnjača oka svakom drugačije ‘snimi’ sliku, a na broj boja koji vidimo bitno utiču i spoljni činioci poput npr. prelamanja svetla na ekranu uređaja koji koristimo.

– Broj boja koji vidite najviše zavisi od ekranu uređaja s kojeg gledate sliku; bilo da je riječ o pametnom telefonu, prenosnom ili desktop računaru – objasnio je Tviter korisnik i dodao da će ‘taj broj najviše zato zavisiti od svetla i ‘moda’ ekrana, kao i od svetla u prostoriji.

– Ja ih vidim 11 – rekao je drugi korisnik i dodao da ‘uspeh’ u rešavanju ovog zadatka zavisi i od toga kakav nam je vid, pa će starije osobe verovatno videti manje boja bez obzira na grafiku monitora.

Na njega se nadovezao i jedan 76-godišnjak koji je napisao da ‘usprkos godinama vidi 13 boja’, dok neki mnogo mlađi vide tri ili četiri, a muškarci su u svojim komentarima uopšteno navodili manji broj boja nego žene.

– Dokazano je da muškarci slabije vide razlike u nijansama boja – komentar je jednog korisnika, koji je dodao da ‘oni češće pate od  daltonizma (poremećaja prepoznavanja boja), ali da su zato bolji u uočavanju detalja u pokretnim slikama, što je našim daljim muškim precima bila velika prednost u lovu, prenosi Metro.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.