Ovako bi SFRJ izgledala da se ostvario Titov plan (foto)

Neki se danas s nostalgijom sećaju Jugoslavije, smatraju da se tada živelo bezbrižnije i sigurnije, a drugi smatraju da je Jugoslavija bila veštačka tvorevina koja je decenijama pokušavala da na okupu i u zajedništvu silom održi nespojive narode.

Međutim, ko zna kakva bi sudbina Jugoslavije bila da je kojim slučajem ostvaren u javnosti malo poznat plan Josipa Broza Tita.

Neki istoričari smatraju da je Tito želeo još veću, moćniju Jugoslaviju, koja ne bi bila samo regionalna, već i svetska sila.

Istoričarka Sabrina Ramet izjavila je 2017. godine da je SFRJ pod Titom želela da stvori integralnu Jugoslaviju, koja bi uključivala pogranična područja oko Jugoslavije: Grčku, Trakiju, Albaniju, Bugarsku, bar jedan deo austrijske Koruške, kao i celu italijansku provinciju Furlanija-Julijska krajina, prenosi Express.hr.

Među pristalicama jugoslovenskog iredentizma bili su i monarhisti i republikanci u doba pre stvaranja Jugoslavije 1918. godine. Sabina Ramet se poziva i na izjavu političara Svetozara Pribćevića da bi Jugoslavija trebalo da se prostire „od Soče do Soluna“.

Možda najčudnije na ovoj karti deluje to što su kao deo Jugoslavije navedene i Bugarska i Albanija.

Ipak, navodi se da je politički pokret Zveno u Bugarskoj podržavao ideju uključenja Bugarske i Albanije u zajedničku državu Južnih Slovena.

Pokret Zveno učestvovao je u državnom udaru u Bugarskoj 1934. godine. Oni su zahtevali savezništvo sa Francuskom i uključivanje Bugarske u Jugoslaviju. Čak je i britanska vlada tokom Drugog svetskog rata podržala ideju stvaranja Velike Jugoslavije, kao odgovor na pristupanje Bugarske Silama Osovine.

Nakon Drugog svetskog rata, Tito je objavio da Jugoslavija polaže prava na Trst i celu Karinciju, uključujući Austrijsku Korušku.

„Oslobodili smo Korušku, ali su međunarodni uslovi bili takvi da smo morali privremeno da je napustimo. Koruška je naša i mi ćemo se za nju boriti“, poručivao je Tito.

Osim toga, pojavila se zanimljiva mapa koja prognozira kako bi SFRJ izgledala da su se Titovi planovi obistinili, i to u dva slučaja:

* da je maršalova vizija uključivala Albaniju i delove Rumunije i Grčke, uključujući i Solun

* da je Bledski sporazum između Tita i Dimitrova uključivao integraciju Bugarske u zajednicu jugoslovenskih zemalja

Autor neobične karte ističe da bi u nekom „paralelnom svemiru“ komunistička revolucija u Grčkoj barem delimično uspela, čime bi se neki delovi zemlje odcepili i pridružili Jugoslaviji. Isto se odnosi i na Vlašku, bivšu kneževinu, a danas istorijsku pokrajinu Rumunije.

Da se kojim slučajem ovaj ipak neverovatan scenario dogodio, Jugoslavija bi se prostirala, kako se u tekstu navodi, od Celovca, odnosno Klagenfurta do Istanbula.

14 komentara
 1. Anonimni

  Pitali su Jozu Broznog čuveno bečko-vatikansko pitanje kako on misli rešiti pitanje „velikosrpske hegemonije“!!! Ne brinite ništa o tome jer Srbi 20 godina posle moje smrti neće znati gde im je glava!!! Teodor Emer

 2. Titov pionir

  Gluposti na kvadrat

 3. Anonimni

  Znači da stočari i čuvari ovaca nisu ljudi?!Mora da si neki „socijalistički buržuj“ kad ne znaš koliko je sirotinje i tad bilo,samo nije smelo da se priča o tome.

 4. Anonimni

  svima vam je dao slobodu od fasizma i nacista, ceste vam je dao, skole, bolnice, besplatna letovanja, ujedinio vas, napravio od stocara ljude, od cuvara ovaca napravio ljude, seljacima i siromasnima dao priliku da se zaposle i skoluju, sta pljujete? jel vam sada bolje? jel vam sada svima bolje? u bilo kojoj drzavi? ne serit sram vas bilo, bili ste neko i nesto a sad ste niko i nista.

  1. Bole

   Budale koje pljuju su najcesce oni kojima je najvise dao ili njihova deca. Da nije bilo Tita vecina bi jos cuvala ovce za vlasteline iz monarhije, ne bi se priblizili gradovima niti fabrikama i skolama u istim. A da ne pricam sto vecina ne bi znala da postoje univerziteti a kamoli da dodju u sansu da studiraju u njima. A sve je to bilo besplatno, pa besplatno zdravstvo i socijalna zastita, red i zakon se postovao za sve ne samo za bogate, radnik je bio zasticesn,sve cega nije bilo u monarhiji. Ali glupanima je lakse da optuzuju nekoga ko ne moze da se brani, nego da se pogledaju u ogledalo i priznaju sebi: Napravise ove takozvane demokrate budalu od mene!

 5. Anonimni

  Nacionalizam i anti komunizam, uništili su nam državu i vlast radnika. Uništili su nam slobodu. Sad moramo izpočetka da se borimo za vlast radnika i slobodu.

 6. Anonimni

  Od oca sam slušao, plan ujedinjenja je propao, jer je Georgi Dimitrov trebalo da bude šef države, ali Tito nije pristajao na to. I neka nije

 7. Skoric Uros

  Sram vas bilo vise sa njim,sve sto je radio bilo je na stetu Srba i Srbije.

  1. Bole

   Takvi kao ti su vazda pravili najvecu stetu Srbima i Srbiji. I u monarhiji i za vreme komunizma, a sada su cak i na vlasti.

 8. Anonimni

  Sta da se kaze VREME ISTORISKO BILO PA PROSLO DANAS JE SADASNJOST ,ko je kriv za danjjasnje stanje DALI KRALJ I MONARHIJA ili KOMUNISTI ili SRBI ,SLOVENCI,HRVATI,BOSNJACI,MAKEDONCI,CRNOGORCI kao i nacionalne mainline BANATCANI,SREMCI,BACVANI I ostali a za sadasnje vreme jednoj je poznato VISOKO SKOLOVANA INTELIGENCIJA JE ODGOVORNA ZA SADASNNJU ISTORIJU SIROM SVETA sto potvdjuje stara izreka UM,CARUJE, SNAGA,KLADE,VALJA void new u BUDUCNOST

 9. Anonimni

  Kok

 10. Vlatko

  Jugoslavija je bila sasvim dovoljno velika i veoma respektabilna i poštovana. Sad je svaka vaška obaška i toliko mizerna da se svet zapita gde je to, samo kad naprave neku glupost. Svi smo sad jad i beda.

 11. Miodrag Pavlović

  Budalaština.

 12. Radoslav Radović

  Dako i Ako su najgori ljudi. Da je bilo ono bilo bi ovo,ako bude onako, biće ovako.Pričao njemu je iluzija. Jedno je sigurno i pokazano i dokazano:“Bio je veliki neprijatelj Srba i svim našim nesrećama je kum.“

Napišite komentar