Ovako je Tito zaprosio Jovanku: Od neuke Ličanke postala je prava dama

Jovanka Budisavljević i Tito Broz 15. aprila bi proslavili 65. godišnjicu braka. U biografijama Jovanke i Josipa Broza, „Sa Titom“ Blaže Mandića i „Jovanka Broz Titova vladarka“ Aleksandra Matunovića, u detalje je opisan njihov odnos, prosidba i početak braka, prenosi Index.

Matunović je bio Titov lični doktor, a Mandić blizak Titov savetnik kojem se često i sama Jovanka poveravala. Tako je u njegovoj knjizi otkriveno i kako je Tito zaprosio Jovanku, kako su se upoznali i kako je Titova supruga od neuke Ličanke postala obrazovana i otmena Prva dama.

Jovanka je Tita upoznala u Daruvaru nakon što je zamenila Davorjanku Paunović Zdenku na mestu sekretarice u njegovom uredu, a poslovni odnos uskoro je prerastao u nešto više i par se tajno venčao u aprilu 1952. godine. Jovanka je imala 28, a Tito 60 godina.

Dok je Jovanki prvo smetala njihova velika razlika u godinama, Tita je brinuo njen nedostatak obrazovanja ali to su brzo nadoknadili. Naime, odmah nakon venčanja, Tito je osigurao Jovanki obuke o protokolnim susretima, primerenom odevanju i sate stranih jezika. Jovanka se od neuke žene uskoro pretvorila u otmenu i obrazovanu damu.

Matunović je u svojoj knjizi „Jovanka Broz Titova vladarka“ opisao Jovanku kao ambicioznu ženu koja je htela da nasledit Tita. Njemu je opisala i svoje osećanja nakon što je Tito zaprosio.

„Suvišno je pričati koliko sam bila iznenađena i zbunjena. Pa ja sam bila devojka iz sredine sa patrijarhalnim pogledima. Meni je razlika u godinama isključivala pomisao na takvu vezu. Osim toga, bila sam – neće biti neskromno da to kažem – dopadljivog izgleda i imala sam više udvarača“, rekla mu je Jovanka.

„Moj život bio je težak, ispunjen stresovima, ličnim gubicima, svakojakim nedaćama i osećam da bih sa tobom napokon osigurao spokojstvo i sreću…“, ovo su reči kojima je Tito zaprosio Ličanku Jovanku Budisavljević. Do tog trenutka par je bio u vezi pet godina ali priznala je da je svejedno ostala zatečena.

Iako joj je 32 godine razlika u godinama predstavljala veliku prepreku, priznaje da se kasnije sa tim pomirila.

„Razlika u godinama je bila velika, ali ja je nisam osetila. Tito je bio pun energije, vitalan“, rekla je.

Matunović je tvrdio da je Titova najveća ljubav od svih njegovih žena ipak bila Davorjanka Paunović Zdenka i da bi se sigurno venčali da ona nije obolela od tuberkuloze. Jednom prilikom Tito je Matunoviću detaljno opisao zbog čega ne može da odoli ženama:

„Mlado telo je čvrsto, jedro, puno topline i životne energije. Oči mladih osoba su pune radoznalosti, žara i požude. Koža mladih žena je baršunasta, meka i vlažna. Znoj devojaka i mladih žena ima opojni miris i sladunjav ukus. On je najjači prirodni afrodizijak koji deluje preko čula mirisa i ukusa, a pojačano se luči u trenucima emotivnog uzbuđenja.“

Jovanka Broz preminula je u Beogradu 2013. godine u 89. godini života. Uprkos brojnim pričama nikad nije jasno dokazano u kojoj se meri mešala u državnu politiku. Nikad nije iznela svoje viđenje priče o događanjima u bivšoj Jugoslaviji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.