Ovako ravnozemljaši vide pomrčinu Meseca

Dok su svi zurili u nebo i snimali pomrčinu Meseca za društvene mreže ili privatnu kolekciju, malo ko se zapitao što o pomrčini misle ravnozemljaši. Iako imaju prilično čudna objašnjenja zašto je po njima Zemlja ravna, još je neobičnije njihovo poimanje da se Sunce i Mesec vrte oko Zemlje, prenose mediji.

Flat Earth Society tvrdi da senka na Mesecu nema nikakve veze s oblikom Zemlje i da model lunarne eklipse u koji nas uveravaju ne sadrži vodu.

– Njutnovske (Newtonovske) hipoteze uključuju nužnost Sunca, u slučaju pomrčine Meseca, na suprotnoj strani globularne Zemlje, kako bi njena senka padala na Mesec. Ali kako se pomrčina Meseca događa kad su i Sunce i Mesec iznad horizonta, sledi da nije moguće da senka Zemlje pada na Mesec. Ta je teorija onda pogrešna pa je dokaz za to da Zemlja nije sfera“, napisao je William Carpenter, autor knjige „Sto dokaza da Zemlja nije sfera“.

Još jedan ravnozemljaški autor Samuel Rowbotham je tokom svoje karijere proučavao pomrčinu Meseca te je pokušao osporiti teoriju da je pomrčina zapravo refrakcija putem jednostavnog eksperimenta.

-Objekt refrakcije je savijen prema gore, ali senka bilo kojeg objekta je savijena prema dole, što će pokazati ovaj jednostavni eksperiment. Uzmite običnu beli plitku posudu, smestite je 25 do 30 centimetara od izvora svetlosti u položaj u kom senka ivice posude dodiruje središte dna posude. Stavite štapić vertikalno i na rub senke kako biste označili njen pravi položaj.

-Sad postupno ulijte vodu u posudu, a senka će se povući ili skratiti prema unutra i prema dole, ali ako se štapić ili kašika ostave, s gornjim krajem prema svetlu, a donjim na dnu posude, videće se dok se voda uliva kako se savijaju prema gore, dokazujući da ako je reč o refrakciji, Mesec bi bio iznad svog položaja ili bi Zemljina senka padala na dole, a ne na površinu Meseca – tvrdio je on.

Kad je reč o pomrčini, uvjereni su da senka nema veze s Mesecom.

Jeremiah Daniel na YouTubeu kanalu je pokušao da upotrebi matematiku da bi dokazao da su Sunce i Mesec iste veličine, zanemarujući pritom perspektivu i udaljenost oba tela od Zemlje.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike