U trendu

Ove ptice pevaju istu pesmu već milion godina (video)

Pre milion godina, zvukovi u planinama „nebeskog ostrva“ istočne Afrike verovatno su bili vrlo sličnima onima koji se mogu čuti i danas. Za prepoznatljiv zvuk zaslužna je grupa sitnih, šarenih ptica koje pevaju iste melodije već više od 500 hiljada, a možda čak i milion godina.

Ptice sunca iz porodice Nectariniidae šarene su, malene ptice koje se hrane nektarom, liče na kolibrije i uobičajen su deo faune Afrike i Azije.

Takođe poznate kao „nebeske ostrvske ptice sunca“, žive na vrhovima visokih planina u istočnoj Africi, od Mozambika do Kenije. Na ovim visinama izolovale su se različite populacije ove vrste, a njihovo razmnožavanje traje već desetak hiljada pa do milion godina.

Pesma stara milion godina

Tim istraživača zapitao se da li je pevanje ovih ptica ostalo isto kroz celu njihovu dugogodišnju evoluciju. Kako bi odgovorili na ovo pitanje, posetili su 15 odvojenih nebeskih ostrva u istočnoj Africi između 2007. i 2011. i snimili poj 123 pojedinačne ptice iz šest različitih populacija ptica sunca. Zatim su razvili statističku tehniku ​​za analizu razvoja njihovog pevanja.

Ispostavilo se da, zaista, neke od tih izolovanih populacija još uvek pevaju iste pesme. Ovo upućuje na to da se, među svim populacijama, poj hiljadama godina nije promenio i specifičan je za celu vrstu, iako različite populacije nemaju međusobnu interakciju.

Istraživači su takođe, analizirajući genetske razlike među populacijama, otkrili da su dve populacije vrsta koje su bile najduže odvojene imale skoro identične pesme, dok su dve druge populacije koje su bile odvojene na kraće vreme imale vrlo različite pesme.

Pevanje kao odgovor na prirodne promene

Rezultati ovog istraživanja bili su iznenađujući jer je uobičajeno da se poj ptica razvija i menja tokom vremena u različitim populacijama. Ideja da se pevanje ptica brzo razvija verovatno je došla iz proučavanja ptica na severnoj zemljinoj hemisferi, gde se okolina promenila nekoliko puta tokom desetina hiljada godina. Smatra se da su ptice na tom delu hemisfere razvile nove boje, poj i ponašanje kako bi se bolje prilagodile novom okruženju, kao što je prisutnost ili odsutnost glečera.

Ali, planine istočne Afrike doživele su vrlo male geološke promene, što sugeriše da ptice sunca nisu imale razloga da razvijaju drugačije perje ili novo pevanje. Istraživači su zaključili da ptice i njihove pesme mogu da ostanu nepromenjene milionima godina, sve dok ih promene u okolini na to ne nateraju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.