U trendu

Ovih 10 predmeta uvek je u istoj specifičnoj boji, znate li zašto?

Poznato je da naše oko vidi više od sedam miliona boja što nam može pomoći da lakše detektujemo neke predmete oko nas, pogotovo kad se naviknemo da je određeni predmet uvek u istoj boji.

Tako je poznato i ovih deset predmeta, a evo zašto su uvek specifično obojeni i zašto baš u te boje.

1. Vatrogasni hidranti
Hidranti zapravo dolaze u više boja koje zavise od toga koliko galona vode u minuti (GPM) mogu proizvesti. Tako se za gašenje različitih vrsta požara koriste različiti hidranti, ovisno o njihovoj veličini, a iako su crveni najčešći, postoje i narandžasti, zeleni i plavi vatrogasni hidranti.

2. Pešački prelaz / zebra
Zbog toga što su kontrasne, crno-bele boje pruge na prelazima vidljive su iz daleka. To vozačima daje dovoljno vremena da smanje brzinu i puste pešake da pređu cestu. Te dve kontrasne boje takođe pomažu  i da se pešaci bolje vide na sivoj pozadini puta.

3. Komercijalni avioni
Komercijalni avioni uglavnom su obojeni u belo kako bi odbijali sunčevu svetlost, što pomaže da se umanji šteta koju im nanosi sunce i sprečava njihovo pregrevanje – a treba im i manje vremena za hlađenje dok su na pisti.

4. Taksiji
Slično kao kod školskih autobusa, žuta boja koja se gotovo svugde koristi za taksije jer se baš žuta na ulici najviše ističe.

5. Fudbalska lopta
Kad su se fudbalske lopte tek počele izrađivati ​​od plastike bile su bele, ali firma Adidas odlučila je da doda crnu boju. A crno-bele kuglice bilo je lakše uočiti na TV-u jer je u to vreme slika na TV-u i bila je crno-bela.

6. Semafor
Svi znaju tri boje semafora – crvenu, zelenu i žutu – ali postoji razlog zašto su baš te boje odabrane. Naime, crvena boja je boja s najdužom talasnom dužinom, što znači da se može videti s veće udaljenosti što vozačima omogućuje da je vide iz daleka.

Žuta ima kraću talasnu dužinu od crvene, ali je duža od zelene. Te talasne dužine čine se jasnijim kad se svetla promene; iz zelene u žutu ili iz žute u crvenu.

7. Školski autobusi
Svi, barem sa filmova, znaju da su američki školski autobusi uvek žuti, a ta je boja odabrana iz bezbednosnih razloga. Naime kontrast žute i crne koja je takođe na školskom autobusu busu pomaže da ih učenici lakše primete, posebno ujutro kad kreću u školu, a zbog njih i drugi vozači lakše primete školski autobus u večernjim časovima.

8. Gume
Guma koja se koristi za proizvodnju automobilskih guma zapravo je bele boje, ali njoj se dodaje čađ da bi joj se produžio vek trajanja. Čađa povećava čvrstoću i izdržljivost guma jer provodi toplotu, a štiti gumu i od UV spektra.

9. Toaletni papir
Toaletni papir je bele boje jer je izbeljen, a bez izbeljivača bi imao smeđkastu boju. Toaletni papir ne dolazi u mnogo drugih boja jer bi ih onda proizvođači morali bojiti, što bi bilo puno skuplje. Ukratko, toaletni je papir beo  jer je takav isplativiji.

Ali to nije jedini razlog. Obojeni toaletni papir neće se razgraditi tako brzo. Osim toga, kada je tek napravljen prvi toaletni papir u boji, mnogi su lekari upozorili da povećava rizik za zdravlje. Beli papir je zato i siguran izbor.

10. Platforme društvenih mreža
Iako platforme društvenih mreža imaju različite boje u svojim logotipovima, mnoge od njih koriste plavu boju. To je zato što je plava povezana s intelektom i stimuliše centre za komunikaciju.

Plava boja takođe predstavlja sigurnost i pouzdanost, a vlasnici društvenih mreža itekako žele da se korisnici na njima osećaju sigurno, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.