Ovih 6 problema stvaraju nam gazirana pića

Ako ste među ljubiteljima gaziranih pića, ovo bi vas trebalo zanimati. Vreme je da smanjite konzumiranje takvih pića jer su posledice na zdravlje dugoročne i nenadoknadive.

Gazirana su pića zapravo pravi neprijatelji zdravlja. „Udaraju“ na različita područja istovremeno, a ako ih prekomerno pijete, pre ili kasnije njihov ugriz ćete osetiti na svom telu. Izdvajamo nekoliko najgorih posledica konzumiranja gaziranih napitaka:

1. Povećavaju rizik obolevanja od raka

Stručnjaci ističu da su žene koje piju tri ili više limenki gaziranih pića nedeljno izložene većem riziku oboljevanja od raka dojke.

2. Oštećuju jetru

Istraživanje iz 2009. godine pokazalo je da osobe koje piju dve limenke gaziranog pića dnevno imaju pet puta veći rizik od ciroze jetre i raka jetre.

3. Pojačana želja za slatkim

„Dve limenke gaziranog pića na dan otupljuju percepciju ukusa slatkog i zbog toga se javlja veća želja za slatkim“, kaže dr Hans-Peter Kubis, fiziolog koji je vodio studiju o uticaju gaziranih pića na telo.

4. Oštećuju kosti

Veće količine gaziranih pića dovode do oštećenja kostiju zbog fosforne kiseline koja dodatno troši hranjive materije u organizmu, tj. velike količine šećera i zaslađivača u tim pićima povećavaju izlučivanje kalcijuma mokraćom. Naučnici su 2006. godine otkrili da su žene koje su pile jedno gazirano piće dnevno imale manju mineralnu gustinu kostiju u bokovima od žena koje su gazirano pile recimo jednom nedeljno ili ređe.

5. Oštećuju zube

Šećer u korelaciji s bakterijama stvara štetne kiseline koje mogu uzrokovati truljenje zuba. Zašećereno gazirano piće deluje daleko korozivnije, čak do deset puta jače od voćnih sokova u prvim minutama ispijanja pića.

6. Ubrzano starenje

Ako ste među onima koji dnevno popiju oko dve limenke gaziranoga pića, tada starite brže u odnosu na one koji to ne praktikuju, smatraju američki naučnici. Gazirana pića utiču na promene na DNK, što predstavlja ozbiljan zdravstveni problem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.