U trendu

Ovo je godinama najpoznatija slika na svetu: Otkrivena neverovatna tajna koja se krije iza čuvene pozadine

Svi koji su imali Windows XP znaju za poznatu sliku pozadine na kojoj se nalazi zeleno brdo i plavo nebo s belim oblacima. Mnogi su mislili da reč o montiranoj fotografiji, ali nju je zapravo snimio fotograf Čarls O’Rer.

Čarls je fotografiju napravio u januaru 1995. godine na severu San Franciska, na mestu gde prevdavaju vinogradi, a ispričao je kako je savršen prizor ugledao kada je išao u posetu devojci.

„Trava je bila savršena i sunce je sijalo. Na nebu nije bilo ni nijednog oblačka, ali dok sam parkirao i postavio fotoaparat, oblaci su se pojavili. Napravio sam četiri snimka i to je bilo to“, ispričao je fotograf.

Fotografiju je nazvao „Bliss“. Fotka nije retuširana, a takvu ju je preko agencije Corbis kupio Microsoft i licencirao je kao fotografiju pozadine operativnog sistema Windows XP.

Prema nekim procenama, „Bliss“ je videlo sigurno milijardu ljudi.

„Nakon što sam napunio 76 godina shvatio sam koliko je fotografija Bliss za Microsoft obeležila moj život. Kao fotograf najgledanije fotografije u istoriji, uživao sam u svakom minutu slave“, rekao je Čarls, a prenosi Net.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar