U trendu

Ovo je jedini video snimak na kojem se vidi slavni pisac

Iako je umro 1922. godine, istraživači još otkrivaju neke nove detalje iz njegovog života. Univerzitetski profesor Žan-Pjer Sirua-Trahan iz Kanade tvrdi da je otkrio jedini video na kojem je prikazan slavni francuski pisac Marsel Prust.

https://twitter.com/juliencdt/status/831830715956359169?ref_src=twsrc%5Etfw

Kako piše britanski Gardijan”, na crno-belom snimku povorke na jednom venčanju, nastalom 1904. godine, tokom nekoliko sekundi prikazan je muškarac u svojim tridesetim, sa šeširom na glavi i u sivom odelu.

Zanimljivo je da samo on silazi sam stepenicama, dok većina ostalih gostiju ide u parovima.

Sirua-Trahan, profesor na univerzitetu Laval u Kvebeku veruje da je to jedini snimak Marsela Prusta.

On dodaje da je reč o snimku venčanja Elejn Grefil, ćerke grofice Grefila. Grofica je bila Prustova bliska prijateljica i navodna inspiracija za lik Orijane de Germont u „Potrazi za izgubljenim vremenom“.

Et soudain apparaît… Marcel Proust

Et soudain à la 37e seconde … Marcel #Proust.Émoi dans la communauté proustienne : on aurait retrouvé les seules images filmées connues à ce jour de l'auteur http://bit.ly/2kMC02I

Gepostet von Le Point am Donnerstag, 16. Februar 2017

Lik Fres, veliki stručnjak za Prusta i njegov život, kaže da je na snimku definitivno prikazan Prust.

„Znamo svaki detalj Prustovog života. Znamo da je tih godina voleo da nosi specifičan šešir i sivo odelo. Dirljivo je što prvi put vidimo Prusta još od njegovog vremena. Bilo bi savršeno da je silazio sa stepenica malo sporije, ali biće sve u redu kad malo usporimo film“, rekao je Fres.

Drugi specijalista za život i delo Marsela Prusta, Žan-Iv Tadi, kaže da je oduševljen, ali da je očekivao da pronađe Prusta na snimku nekih vesti.

„Neverovatno je da niko nije razmišljao o traženju Prustovih materijala u arhivi Grefila. Sve to pokazuje da su nova otkrića moguća čak kada tako podrobno proučavate nečiji život“, kaže.

Prust je umro 1922. godine u 51. godini života. Njegovo najpoznatije delo „U potrazi za izgubljenim vremenom“ objavljeno je u sedam delova između 1913. i 1927. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.