U trendu

Ovo je najkraća međunarodna avionska linija, na odredištu ste za 8 minuta

Let između karipskih ostrva Angvile i Sent Martina traje otprilike osam minuta, što ga čini trenutno najkraćom međunarodnom avionskom linijom u svetu, preneo je CNN.

Let spaja britansko prekomorsko područje, otok Angvilu, čija površina iznosi nešto više od 100 kvadratnih kilometara i 7.2 kilometra udaljen ostrvo Sent Martin, čiji severni deo pripada Francuskoj, a južni Holandiji.

Kapetan Karl Ejveri Tomas, vlasnik kompanije Anguilla Air Services, koja jedina nudi redovite letove između dva ostrva, rekao je da je održavanje vazdušnih veza izuzetno važno za malo ostrvo poput Angvile.

Većina porodica na Angvili ima barem jednog člana koji radi u turizmu, od kojeg ostrvo u velikoj meri zavisi.

„Ne možete da promovišete destinaciju od pet zvezdica, kao što je Angvila, bez aerodroma. Kada biste do ostrva mogli da stignete jedino brodom, ne mislim da bi to bilo dobro za nas“, rekao je.

Osim u turizmu, avionski prevoz igra ključnu ulogu i u pružanju podrške lokalnoj zajednici, poput besplatnog pružanja usluga spašavanja, prevoza medicinske opreme ili pacijenata.

„Oduvek smo to radili, otkad sam otvorio kompaniju. Pravo je veselje kada pronađemo nekoga nestalog“, rekao je Tomas, čiji avion poleće kad god nestane neki ribarski brod.

Avion nikada ne leti na visini većoj od 300 metara i pruža pogled na tirkizne karipske vode, duge i vijugave peščane plaže i luksuzne privatne vile i odmarališta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.