U trendu

Ovo je najskuplje pero ptice na svetu! Vredi više i od zlata

Pero huija: Najskuplje pero na svetu!

Cena jednog pera izumrle novozelandske ptice huija dostigla je neverovatnih 46.500 novozelandskih dolara (oko 50.000 KM) na aukciji, značajno premašivši početne procene od 2.000 do 3.000 dolara. Ovaj rekord postavio je novi standard za vrednost pera u svetu.

Ptica huija, mala crna ptica pevačica, bila je poznata po svom izuzetno lepom perju. Njeno perje su nosili poglavice Maora i njihove porodice, jer su verovali da je ptica huja sveta. Nažalost, poslednji put je viđena u divljini 1907. godine, nakon čega je izumrla zbog lova od strane evropskih kolekcionara i modne industrije.

Leah Morriss iz Webb Auctioneers-a istakla je da je pero u izvanrednom stanju, bez oštećenja od insekata, što je dodatno doprinelo njegovoj visokoj ceni. „Na Novom Zelandu veoma brinemo o našoj zemlji, životnoj sredini i našoj flori i fauni,“ rekla je Moris, dodajući da Novozelanđani ne žele da bilo koja druga ptica izumre kao huija.

Ova aukcija je još jedan primer kako strast i posvećenost očuvanju prirodnih bogatstava u svetu mogu dati značajnu vrednost i važnost čak i najmanjim predmetima.

(klix.ba)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.