Ovo je pravi „milioner iz blata“ (video)

Ambariš Mitra je kao tinejdžer pobegao od kuće i živeo u siromašnoj četvrti. Sa 17 godina već je zapošljavao 55 ljudi. Danas, 20 godina kasnije, osnivač je i direktor kompanije koja stoji iza mobilne aplikacije “Blippar” i čija se vrednost procenjuje na 1,5 milijardi dolara.

Rođen u porodici srednje klase u rudarskom mestu Danbadu, na istoku indijske država Džarkand, Ambariš je odlučio da pobegne od kuće pošto je ponavljao razred. Njegov otac je želeo da se bavi mašinstvom, a njega su zanimali kompjuteri. Bekstvo je planirao nedeljama, a onda je napisao oproštajno pismo roditeljima, spakovao torbu i otišao.

“Napisao sam im da idem u Mumbaj, što ljudi uvek govore u filmovima. Bio sam naivan”, kaže Ambariš, koji danas ima 37 godina. Umesto u Mumbaj, otišao je u Nju Delhi, gde je živeo u kolibi od blata, u siromašnom naselju na jugozapadu indijske prestonice. U kući bez vode i toaleta, spavao je na podu sa još šest osoba.

Dok je prelistavao novine, naišao je na oglas u kome se nudila nagrada od 10.000 dolara za najbolju poslovnu ideju. Ambariš, koji je tada imao 16 godina, predložio je uvođenje besplatnog interneta ženama koje imaju malu zaradu i pobedio. Motivisao ga je nesklad između jakih žena u njegovoj porodici i kulture šireg indijskog društva. Novac od nagrade uložio je u projekat “Women Infoline”. Poslovni model je predviđao da se sredstva od reklama ulože u besplatni internet.

Na kraju je imao 125 zaposlenih, ali danas kaže da u to vreme nije bio naročito dobar rukovodilac i da je kompanija, s kojom je na kraju izašao na berzu i koju je napustio 2000. godine, bila “veoma, veoma neprofitabilna”.

Pošto je stekao izvesnu zaradu od “Women Infoline” i sredio odnose s porodicom, Ambariš se preselio u Veliku Britaniju, gde je pokušavao da osnuje tehnološku kompaniju.

“Skoro devet godina, od 2001. do 2010, svi moji poduhvati su se završavali neuspehom. Sve ideje su bile odlične, ali nisam uspevao da ih realizujem. Ostao sam bez novca”, kaže Ambariš. Nakon toga je kratko vreme radio u osiguravajućoj kompaniji, gde je obavljao „najjednostavnije“ poslove i posao za celu nedelju završavao za šest sati.

Ambariš je bio frustriran i počele su da ga opsedaju “teške misli”. Jednog popodneva u Sariju sve se promenlo.

“Bio sam u lokalnom pabu sa Omarom (suosnivačem “Blipara”).

“Poslednja partija pića koštala je 15 funti – stavio sam novac na šank i rekao u šali: ‘Zamislite kako bi bilo kada bi kraljica Elizabeta sišla sa novčanice’. Bila je to glupa šala”, kaže on.

Omar, koga Ambariš opisuje kao “inteligentnu i obrazovanu” osobu, napravio je prototip aplikacije koja je lice njegovog prijatelja postavljala preko kraljičinog. Ambariš kaže da su taj trik pokazivali u barovima sve dok nisu shvatili da bi trebalo da naprave aplikaciju koja “posmatra sve na svetu i preko toga postavlja sadržaje”. Tako je nastao “Blipar”.

Kompanija se brzo razvijala i danas ima sedišta na 12 lokacija u svetu, uključujući i London, Njujork, San Francisko, Nju Delhi i Singapur.

Aplikacija se koristi u 67.000 škola širom sveta, uključujući i Veliku Britaniju, SAD, Indiju i Kanadu.

Ambariš kaže da je kada je pobegao kao tinejdžer imao osećaj “da, ako to preživi, može da preživi sve”.

“Avanture me uzbuđuju i srećan sam što sam živ”, zaključuje on, a prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.