U trendu

Ovo je prvi zabranjeni film u Jugoslaviji, razbesneo je i Tita (video)

Iako mnogi smatraju da je prvi jugoslovenski film „Slavica“, godinu dana ranije nastao je jedan drugi film o partizanskoj borbi, koji je i sam Tito zabranio, piše Istorijski zabavnik.

U filmu “ U planinama Jugoslavije“ prvi put se čuje kasnije legendarna parola „Smrt fašizmu, sloboda narodu“. Ovaj film premijerno je prikazan najpre u Moskvi, 1946. godine, a u Beogradu na proleće naredne godine. Nastao je nakon oslobađanja Beograda, kada je stvorena saradnja između partizanskih i sovjetske vlasti i tada se došlo na ideju da sve državne naprave zajednički film.

Glavni je junak partizanski vođa po imenu Slavko Babić koji 22. juna 1941. diže ustanak protiv fašističkih okupatora po vesti da je Hitler napao Sovjetski Savez.

Snimanje filma je započelo već u maju 1945. neposredno nakon završetka ratnih operacija, s time da je za interijere korišćen opatijski hotel „Kvarner“, a za eksterijere lokacija između Zagreba i Beograda.

Glavna zvezda filma je Ivan Bersenjev u ulozi Tita, a reditelj je bio Abram Rom, čuveno ime kinematografije Sovjetskog Saveza. U filmu se pojavljuje lik fedlmaršala Romela, koga igra Bojan Stupica, ali i Draža Mihajlović, u izvođenju hrvatskog glumca Vjekoslava Afrića. U ovom ostvarenju se prvi put na velikom platnu pojavljuju mlada Olivera Marković.

Film je veoma loše prošao kod publike, a gledaocima je najviše smetalo što partizani govore ruski, ali i činjenica da su u svakom kadru u kojima se vide, slike Staljina veće od Titovih.

S druge strane, Titu se nije dopalo kako ga je Bersenjev odglumio.

Godinu dana nakon premijere dolazi do sukoba između Tita i Staljina, a film „U planinama Jugoslavije“ odlazi u komunističke bunkere, te se dugo nije ni znalo za ovo ostvarenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar