U trendu

Ovo je razlog zašto je Dajana bila princeza, a Kejt Midlton to nikada neće biti

Iako se udala za princa Vilijama, Kejt Midlton nije dobila titulu princeze. Zato se mnogi pitaju kako je to uspelo Vilijamovoj majci, princezi Dajani. Stručnjaci za britansku kraljevsku porodicu razrešili su ove nesporazume.

Majka prinčeva Vilijama i Harija bila je najpoznatija kao princeza Dajana, a što je sada uvelo mnogo zbrke u kraljevsku porodicu te se postavlja pitanje zašto je Dajana dobila titulu princeze, a Kejt Midlotn nije, iako se 29. aprila 2011. godine udala za princa Vilijama.

To ne znači da ona nije dobila kraljevsku titulu. Njena zvanična titula je Her Royal Highness The Duchess Of Cambridge, odnosno Njeno kraljevsko visočanstvo Vojvotkinja od Kembridža, ali ipak nije princeza Kejt.

Stručnjaci za kraljevsku porodicu ipak tvrde da ni Dajana službeno nikada nije dobila titulu princeze, već je udajom za princa Čarlsa 29.jula 1981. godine postala Her Royal Highness The Princess Of Wales, odnosno Njeno kraljevsko visočanstvo princeza od Velsa ili, ukratko, Dajana, princeza od Velsa.

To znači da je Dajana, čije je devojačko ime bilo Lejdi Dajana Frensis Spenser, u svojoj službenoj tituli imala deo s ‘princezom’, ali formalno ona nije bila princeza jer bi u tom slučaju, baš kao kod princeze Šarlot, titula bila ispred njenog imena, a ne iza. Uprkos tome, javnost je isključivo zvala princeza Dajana, iako to formalno nije bila.

Princ Vilijam rođen je kao His Royal Highness Prince William Of Wales i titulu princa stekao je rođenjem, a kraljica mu je na dan njegovog venčanja dala titulu vojvode od Kembridža. Upravo zbog toga i Kejt Midlton ima titulu vojvotkinje, a ne princeze.

Ako sve stavimo na papir, zaključak je da je Dajana indirektno postala princeza venčanjem, a jedini drugi način da se ta titula službeno dobije je rođenjem, baš kako ju je dobila malena Šarlot. Međutim, ako princ Hari i Megan Markl imaju decu, ona neće automatski dobiti titule princa i princeze jer za njih važi drugo kraljevsko pravilo.

Njihova deca dobiće titulu lord ili lady uz prezime Mountbatten-Windsorod porodice princa Filipa. Godine 1960. kraljica je donela zakon da deca direktnih prestolonaslednika dobijaju titulu princeze i princa, ali i da moraju biti potomci po muškoj lozi, ne ženskoj. Stoga u slučaju Zare i Pitera Filipsa to nije tako. Budući da su oni deca princeze Ane, nemaju kraljevsku titule, dok ih deca kraljičinih sinova, Čarlsa, Edvarda i Endrua, imaju.

Zašto onda Džordž, Šarlot i tek rođeni sin princa Vilijama i Kejt Midlton, Luis, imaju titule prinčeva i princeze? Zato što je kraljica napravila izmene 2012. godine i dopustila da sva deca Vilijama i Kejt dobiju počasne titule. Deca Harija i Megan te će titule dobiti tek kada princ Čarls napusti tron i njega preuzme princ Vilijam. Naravno, kraljica i ovoga puta može napraviti izuzetak, prenosi Avaz.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.