U trendu

Ovo je zemlja BEZ MRAVA, proverite ZAŠTO

Možda niste znali, ali Island važi za zemlju u kojoj nema mrava! Ovo je činjenica koja je teško objašnjiva i kojom se već decenijama bave brojni naučnici i istraživači. Jedan od njih je i istraživač Havijer Espadaler Helabert, koji proučava mrave celog sveta već 35 godina.

“Došao sam do zaključka da je istraživanje vredelo truda” tvrdi naučnik. Po njegovom mišljenju odgovor na ovo pitanje može da se sažme u jednoj reči: hladnoća odnosno surova, islandska klima.

“Mravi se obično roje u zemlji. A zemlja na Islandu je veoma hladna; toliko hladna da ne dozvoljava insektima da polože svoja jaja, larve, ni da ispune svoj biološki krug” uveren je Espadaler.

S druge strane, Ingvar Orn Ingvarson, koji radi u turističkom sektoru na Islandu, razjašnjava ovo.

”Istina je da u ovoj zemlji ima mrava, ali su vrlo retki i vrlo retko se vide. Od 1994. godine ponekad smo imali vrstu Lasius Niger (mrav iz porodice Formicinae) u Rejkjaviku, i na jugu i zapadu Islanda. Međutim, ti mravi ne žive u prirodi samostalno te zavise od domaćinstava u kojima su podstanari.”

Uprkos činjenici da mravi na Islandu prosto ne mogu da zatvore svoj biološki krug, Havijer Espadaler kaže da na Islandu ima papagaja, kao i ostalih egzotičnih vrsta. Istorija niske temperature, koja ne dozvoljava mravima da zatvore svoj biološki krug, ne važi za unutrašnjost ljudskih domova, gde obično i žive papagaji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar