U trendu

Ovo su najbolja jela na svetu: Na listi je i jedan srpski specijalitet, pogađate li koji

Poznati gastro sajt  Taste Atlas objavio je listu 100 najboljih jela i kuhinja na svetu za 2022. godinu. Svoju listu oformili su na osnovu ocena više od 100.000 korisnika koji su glasali za najbolje jelo i najbolju nacionalnu kuhinju.

Na listi gastro sajta za 2022. godinu, Srbija je završila na 25. mestu u kategoriji najbolja nacionalna kuhinja. Hrvatska je na 17. mestu, dok je bosanskohercegovačka kuhinja proglašena za 38. najbolju na svetu.

Međutim, kada je u pitanju lista najbolje ocenjenih jela, specijalitet s naših prostora nije zauzeo zavidno mesto. U ovoj kategoriji pobedu je odneo japanski kari, pita margarita zauzela je 11. mesto, dok je grčki giros na 31. mestu.

Zanimljiva je činjenica da su ćevapi kao bosanski specijalitet zauzeli 64. mesto, a srpska pljeskavica je završila na pretposlednjem, dakle na 99. mestu, na listi od 100 najboljih jela za 2022. godinu.

Ono što je takođe privuklo mnogo pažnje je činjenica da je američka kuhinja na osmom mestu najboljih na svetu, i da je bolje rangirana od francuske kuhinje, koja je na devetom mestu.

A evo koja jela i koje nacionalne kuhinje su se našle u vrhu:

Top 10 najboljih jela na svetu:

Kare (Japan)

Picanha (Brazil)

Amêijoas à Bulhão Pato (Portugal)

Tangbao (Kina)

Guotie (Kina)

Phanaeng Curry (Tajland)

Ceviche mixto (Peru)

Ghormeh sabzi (Iran)

Cağ kebabı (Turska)

Pollo a la brasa (Peru)

Top 10 najboljih kuhinja:

Italija

Grčka

Španija

Japan

Indija

Meksiko

Turska

SAD

Francuska

Peru

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar