U trendu

Ovo su najdugovečnije životinje na svetu, neke su besmrtne

Portal Live Science napravio je listu najdugovečnijih životinja na svetu. Za razliku od ljudi, za koje naučnici tvrde da mogu da žive između 120 i 150 godina, neke životinje žive vekovima, pa čak i milenijumima. Najveći rekorderi nalaze se u svetskim okeanima i ostalim vodenim površinama.

U nastavku otkrivamo pet životinja za koje imaju najduži životni vek.

Islandska školjka

Islandska školjka, ili Arctica Islandica, živi na severu Atlantskog okeana, a naučnici tvrde da može živeti duže od 500 godina. Najstarija pronađena islandska školjka bila je školjka Ming, koja je imala 507 godina i koja je dobila ime po kineskoj dinastiji Ming jer je rođena za vreme te dinastije.

Crni koral

Iako na prvu izgledaju kao podvodno kamenje ili biljke, korali su zapravo kolonije beskičmenjaka polipa. Ovi polipi se mogu razmnožavati seksualno ili aseksualno. Najdugovečniji su dubokomorski crni korali, koji žive u tropskim morima. Najstarije jedinke crnog korala pronađene su na Havajima, a datirane su na 4.265 godina.

Sunđeri

Slično koralima, sunđeri su takođe kolonije životinja. Najdugovečniji sunđeri imaju staklasto telo, i žive u dubokim okeanima. Jedan od najstarijih primeraka pripadao je vrsti Morohaphis chuni i bio je star oko 11 hiljada godina.

Besmrtna meduza

Besmrtna meduza, ili Turritopsis dohrnii, koja živi u Sredozemnom moru, može živeti večno. Ova vrsta meduze poznata je po tome što se može pretvoriti u polip kada je pothranjena ili kada se oseća ugroženo, a potom se kasnije ponovo pretvara u meduzu. Iako besmrtne meduze ne mogu umreti od starosti, njihova veličina od 4,5 milimetara ne dopušta im dug životni vek jer ih često pojedu ribe i ostali organizmi.

Hidra

Hidre su sitne životinjice iz grupe žarnjaka, koje se takođe smatraju besmrtnima. Hidre imaju sposobnost regeneracije, što znači da se njihove matične ćelije neprestano dele i tako zamenjuju oštećene ćelije. Iako ne stare, hidre su i dalje meta raznih predatora i bolesti, ali u povoljnim uslovima, mogle bi živeti večno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.