Pa sad zaspi ako možeš

Šta ste radili u noći petka, 27. septembra prošle godine? Da li možete da se setite? Verovatno mirno spavali, kao i većina nas – a da nismo ni znali da se iznad naših glava odvijala prava drama na nebu, to jest u kosmosu. Sasvim iznenada i nenajavljeno, iskočio je jedan mali asteroid i odmah ušao u istoriju savremene astronomije.

Do tada ga niko nije primetio, a samim tim ni dao znak za uzbunu. Međutim, on je poput kakvog kosmičkog ekspresa projurio na samo 88.000 kilometara od Zemlje! Kamena gromada prečnika tri do šest metara, veličine sobe ili kućice, prođe pored Zemlje na rastojanju manjem od jedne četvrtine udaljenosti Meseca od Zemlje. Na opšte iznenađenje, njega je prvi otkrio student Bob Keš dok je sutradan pomoću kompjutera analizirao rezultate posmatranja neba koje je prethodnog dana prikupio njegov teleskopski sistem sa digitalnom kamerom.

Mali asteroid uljez dobio je oznaku 2003 SQ222 i postao predmet analize brojnih astronoma i opservatorija širom sveta. Pri tom se saznaje i da je ovaj asteroid mališa pravi rekorder, te da je od svih asteroida najbliže prišao Zemlji, a da pri tom nije ušao u njenu atmosferu. Dok se asteroid udaljavao od naše planete, njegova vidljivost se brzo smanjivala.

Proračuni kažu da najveće približavanje ovog asteroida Zemlji može da iznosi do rastojanja od oko 27.000 kilometara, to jest nešto malo više od četiri prečnika Zemlje. Čak i kada bi on prišao bliže i dospeo u atmosferu naše planete, ne bi nastavio da se slobodno kreće, već bi eksplodirao u njenim gornjim slojevima. Pri tom bi se oslobodila energija kao u slučaju jedne male atomske bombe. Veliko trenje i usijavanje u vazduhu dovelo bi do potpunog isparavanja eksplozijom stvorenih delića asteroida, pa život na Zemlji ne bi bio ugrožen.

Astronomi procenjuju da postoji veliki broj asteroida ove veličine, ali i većih koji prilaze blizu Zemlje, samo što ih mi ne opažamo pošto se oni vrlo brzo kreću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.