U trendu

Pakistan: Medicinski fenomen „solarne braće“

Dva brata iz Pakistana prelaze u vegetativno stanje po zalasku sunca dok su u toku dana apsolutno zdravi, prenosi AP.

Braća stara 9 i 13 godina, poznati kao „solarna deca“ su preko dana apsolutno prosečna, zdrava deca. Po zalasku sunca, braća prelaze u vegetativno stanje u kom nisu sposobni da se kreću, govore ili jedu, izjavio je profesor medicine na Pakistanskom institutu za medicinske nauke Javed Akram.

Profesor Akram kaže da je ovaj  slučaj zbunio pakistanske lekare kao i strane stručnjake koji su se uključili u ispitivanje ove dece.

„Uzeli smo ovaj slučaj kao veliki izazov. Naši lekari pokušavaju da pronađu uzrok zbog kojeg su dečaci aktivni tokom dana, dok noću ne mogu ni da otvore oči, niti da progovore ili jedu do svitanja“, izjavio je profesor novinaru AP-a.

Dečaci su podvrgnuti ispitivanjima u Islamabadu, uzorci njihove krvi kao i uzorci zemljišta i vazduha iz njihove sredine su poslati stručnjacima iz inostranstva.

Mohamed Hašim, otac ove neobične braće, dolazi iz Balučistan provincije. Otac i majka dečaka su bliski rođaci koji, osim „solarne braće“, imaju dva zdrava deteta a dvoje dece im je umrlo u ranom detinjstvu.

„Moji sinovi dobijaju energiju od Sunca“ jednostavno tumači otac „solarne dece“.

Lekari su već odbacili mogućnost uticaja sunčeve energije jer dečaci mogu da se kreću i funkcionišu i u mračnoj sobi tokom dana ili po kišnom vremenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.