U trendu

Patuljasti golubovi

Ptice je prelepo videti u prirodi. Ima ih raznih vrsta, veličina i boja. Veoma su omiljene i kao kućni ljubimci. Pored onog tradicionalnog držanja papagaja ili kanarinaca, mnogi se bave i gajenjem golubova. Ovaj hobi uglavnom zahteva malo više prostora, ali i vremena koje bi odgajivač trebalo da posveti svojim pticama. Ni oni, međutim, koji se ne mogu tako lako odlučiti, a želeli bi da imaju po kojeg goluba, iako za to nemaju baš puno prostora – ne treba da brinu, jer i za njih postoji rešenje – patuljasti golubovi.

Dijamant golubić spada u red patuljastih golubova. Sličan je divljoj grlici, s tim što je po leđima prekriven perjem smeđebakarne boje, koja se kraj krila preliva u zelenkastoplavosivu, s belim tačkicama kao u morke. Zaista čudna ptica, morate priznati!

Ovaj golub je sićušna ptica čija dužina od kljuna do repa iznosi najviše 20 cm. Potiče iz Australije, gde živi u jatima pored šumaraka. Jato napušta samo u doba parenja. Ova malena ljupka pernata životinja mirne je ćudi i može se lako odgajiti, čak i u kavezu s drugim pticama. Godišnje othrani od dva do četiri mladunčeta, u gnezdu koje sama napravi. Prethodno je dobro u kavez ili u volijeru gde ptica živi uneti malo deblje grančice ili sandučić sa senom i mekom travom, od koje golubić svija svoje gnezdo.

Naročito je interesantan ritual parenja ovih malih golubova. Mužjaci se nadmeću u pevanju, tj. u gugutanju, izvodeći pravi balet s raširenim repom kao u pauna. Posle parenja, posebno u vreme ležanja na jajima, ženka je veoma osetljiva i trebalo bi je bolje hraniti. Rado jede sve sitno zrnevlje.

Patuljasti golubovi nisu veliki izbirači. Osetljivi su na hladnoću, pa ih zimi treba držati u zagrejanoj prostoriji. Ukoliko ste ipak odlučili da se bavite odgajivanjem malih golubova – ovi dijamantski golubići zaista su prava stvar za vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.