U trendu

Pazi da se ne zapetljaš

Kada pomislite na Italiju, pomislite i na raznorazne testenine koje se tamo spremaju.

Istorijski je dokazano da su još stari Rimljani mesili testo od brašna i vode, razvlačili ga i uvijali u rolne koje su potom sekli na tanje i deblje rezance. Istovetna tehnika primenjuje se i danas. Veruje se da testenina vodi poreklo iz Italije. To, međutim, nije tačno. U svim kuhinjama sveta sreću se jela sa testom, samo se prilozi uz jelo razlikuju od podneblja do podneblja. Tako postoji testenina na grčki način, francuski, azijski, pa čak i na južnoamerički. U svakom slučaju, testenina ne može da dosadi, jer se sprema na bezbroj načina.

Postoje razne vrste testa, na primer, lazanje – testo široko pet centimetara, kaneloni – koji se pune raznim nadevima i peku, tortelini – punjeno testo u obliku kvadrata, kao i, naravno, rezanci. Rezanaca opet ima raznih vrsta: taljolini – tanki rezanci za supu, pasteli, fetučini, mašnice, pužići, školjkice, spirale, rolnice, makarone, tanje, deblje, glatke ili sa brazdama, i najpoznatiji od svih – špageti. Špagetini su jako tanki, a malo deblji su špageti. Mogu biti obični, integralni, zeleni od spanaća ili crveni od paradajza. Ako ste izabrali svoju boju i oblik, da krenemo dalje. Iako su najprepoznatljiviji deo italijanske kuhinje, špageti su u Italiju stigli tek u srednjem veku, i to sa istoka, a sve do kraja 17. veka nisu bili mnogo popularni. Masovno su prihvaćeni tek kada je neko došao na zamisao da ih začini sosom od paradajza. Uspeh je bio potpun – tako su špageti osvojili najpre Italiju, a zatim i ceo svet.

Pasta je zaista prvo i glavno jelo Italijana. Jede se kao predjelo za ručak i kao glavno jelo za večeru. Mnogobrojni su načini spravljanja. Najvažnije je da su špagete skuvane al dente. To znači da ne smeju biti kašaste niti mlitave od dugog kuvanja, već dovoljno čvrste da se osete pod zubima. Takođe je važno i pravilno doziranje začina. Dodaci iz italijanske kuhinje daju čuvenim špagetama specijalan i jedinstven ukus. Poznate su bolonjeze, milaneze, karbonara, sa morskim plodovima, koje su naročito popularne na jugu Italije, sa maslinama i sardelama sa sosom od tunjevine, sa šafranom i paradajzom, sa čuvenim pesto sosom, sa povrćem… Tipične su ipak sa paradajzom, bosiljkom, maslinovim uljem i karakterističnim italijanskim sosom, sa mnogo rendanog parmezana odozgo i obaveznom čašom vina. Špagete su ipak jedno od najpopularnijih jela na svetu, bilo da su prelivene klasičnim ili nekim neobičnim sosom.

One su zaštitni znak italijanske kuhinje, ali su podjednako omiljene u svim delovima sveta. Tajna popularnosti špageta je baš u tome što mogu da se pripreme na toliko načina da im se ne zna broj. Čak i ako nisu nastale u Italiji, Italijani su ipak majstori za špagete i ostale vrste testenina. Zato i kada se nađete u Italiji, budite sigurni da vas nikada neće pitati da li želite pastu za ručak – već sa kojim dodacima je želite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.