U trendu

Penušavo zadovoljstvo

Madam Pompadur nije grešila kada je govorila da šampanjac pristaje uz lepši pol kao što svilena čarapa prileže uz vitku nogu. Nazdravljajući u Sali ogledala u Versaju, ponavljala je da je to jedino vino koje prolepšava ženu. Blistavih očiju, grlenog smeha, poluotvorenih usana i talasaste kose, ova miljenica Luja XV tvrdila je da nema većeg blaženstva, uz igru menueta i razuzdano zavođenje, od tih zlatastih mehurića koji su, nekoliko decenija pre toga, nastali u mračnim i vlažnim podrumima opatije Dom Perinjon. Žene i mehurići – nerazlučivo dejstvo, prava predigra za ljubavnu avanturu.

Šampanjac je prelazio sa jednog na drugi evropski dvor kao simbol moći i bogatstva. Ovo piće davalo je ton balovima Habzburgovaca i postalo nezamenljivo na dvoru Romanovih. Netaknuto, neizmenjeno, blistavo i večno, preživelo je i do današnjih dana.

Najbolje vino dobija se mešavinom triju vrsta grožđa: onog koje je raslo na suncu i ima visok nivo šećera, onog iz berbe kada je godina bila sa puno oblaka, magle i malo sunca, sa visokim nivoom kiselosti, i onog iz mešovitog podneblja. Postoje različite vrste ovog pića. Šampanjac Champagne je sigurno kralj među penušavim vinima. Samo piće sa vazdušastim mehurićima koje se proizvodi u francuskom regionu Šampanj, severno od Pariza, može se nazvati pravim šampanjcem.

Prava alternativa ovom piću je šampanjac vinogradara. Za razliku od šampanjca Champagne, u kome ima više vrsta grožđa da bi se očuvao uvek isti ukus, šampanjac vinogradara predstavlja čisto vino od jedne vrste grožđa, a time i jedinstveni ukus godišnje berbe. Nemački šampanjac, kao što mu i samo ime govori, potiče iz Nemačke. Kava je španski naziv za kvalitetno vino koje se dobija na sličan način kao Champagne. Proseko je bilo prvobitno ime jedne stare sorte grožđa iz Venecije. Sada se tako nazivaju suva penušava pića iz Italije.

Plop! Kada se začuje ovaj zvuk, obično je situacija veoma svečana. Zaista ne postoji osoba koja ne bi rado nazdravila u novogodišnjoj noći. Šampanjac je ipak neprevaziđeno penušavo piće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.