U trendu

Pet minuta za zdrava leđa

Bol u krstima, ukočenost mišića i zglobova. Neki zbog toga ujutru jedva ustaju iz kreveta. Da biste „podmazali“ kosti, priuštite im malo istezanja. Time i vežbama disanja mogu se ublažiti neki bolovi i blokade.

Prvi niz vežbi izvodi se ujutru, odmah posle buđenja, dok ste još u krevetu. Sve se obavlja bez velikog micanja, samo stezanjem i opuštanjem mišića. Svrha ovih vežbi je ublažavanje bolne napetosti, ali i ponovno uspostavljanje funkcija kretanja, probave i eliminacije štetnih materija iz tela – i to pod uslovom da se vežbe izvode i uveče pre spavanja.

Drugi niz vežbi poboljšava vaše telesno držanje. Fizioterapeuti smatraju da većina ljudi previše kruto drži gornji deo tela. Zato i dišemo uglavnom gornjim delom trupa, a posledica toga je ukočenost i stres. Ukočeno držanje utiče i na naše odnose s ljudima oko nas i čini nas ranjivijima.

Za pravilno držanje tela najvažnije je razraditi transverzalne mišiće, koji se nalaze u području struka, i duboko opustiti ramena. Patite li od lumbalgije, jedan od uzroka je i loše stanje transverzalnih mišića. Potrebno vam je opuštanje ramena kako bi vam se pokreti ublažili i uskladili. Jedan od najvažnijih ciljeva ovih i sličnih vežbi jeste da osoba otkrije gde su joj mišićne blokade.

Zato, ako se osećate ukočeno i umorno i ujutru jedva ustajete iz kreveta, probajte ove vežbe istezanja. Za to je dovoljno samo po pet minuta ujutru i uveče, a razliku ćete primetiti odmah. Nećete ni morati mnogo da se umarate pri tom. U svakom slučaju, vaša leđa će vam biti zahvalna a imaćete i bolje držanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.