Petarde i pirotehnička sredstva – bolne igračke

Pred novogodišnje praznike novine su pune natpisa kako su maloletnici stradali tako što su neoprezno rukovali pirotehnikom, petardama, raznim raketama… Iako smo svi, kao stariji i primer omladini, svesni opasnosti koje nam donose pirotehnička sredstva, dozvoljavamo mladima da se i dalje igraju njima. A ta igra vrlo često može da bude kobna. I dalje se postavlja pitanje ko tu greši, deca jer nemaju drugi vid zabave, roditelji koji ne obraćaju puno pažnje na to šta im naslednici rade ili država koja ne sankcioniše prodaju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je apelovalo na građane da ne kupuju pirotehnička sredstva od neovlašćenih i nestručnih lica i na mestima koja za to nisu predviđena i odobrena. MUP podseća da je Zakonom izričito zabranjena upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru i na javnim mestima gde se okuplja veći broj lica, kao i prodaja pirotehničkih sredstava maloletnim osobama.

Konačne zabrane kupovine pirotehničkih sredstava još uvek nema, već postoji objašnjenje na koji način pažljivo rukovati njima. Da li će se i kada definitivno prestati sa ovom opasnom igrom koja ne služi ničemu, a broj ozleđenih zbog nje i dalje raste, kao i sigurnost kućnih ljubimaca koji su, ni krivi ni dužni, često žrtve bahatih tinejdžera koji ih plaše petardama, pokazaće vreme. Samo se nadamo da se nećemo opametiti kada bude kasno i kada se na kraju budu životi gubili zbog toga. Život je vredan, a ne bezvredna igrarija.

Napišite komentar