U trendu

Pevačica šokirala izjavom: I žene su krive kada ih siluju

Pevačica nekada slavne gruše Pretenders Krisi Hajnd šokirala je svojom izjavom da su žene koje su silovane same krive za to ako su bile provokativno obučene. – Ako šetam, pristojno sam obučena i gledam svoja posla, a neko me napadne, onda je njegova krivica. Ali, ako sam napadna, sve pokažem i provokativna sam, onda mamim nekoga ko je već mentalno neuravnotežen. Nemojte to raditi! – izjavila je u intervjuu za američke magazine 63-godišnja Hajnd koja je i sama bila žrtva silovanja.

Rekla je da preuzima potpunu odgovornost za to što su je napali u Ohaju kada je imala 21 godinu i dodala je kako žene ne bi trebale da nose visoke pete, kako bi mogle da pobegnu.

– Ako hodam kolo u donjem vešu i pijana sam, čija to krivica može da bude? – rekla je ova rock zvezda u intervjuu koji je dala povodom izlaska autobiografije pod nazivom “Reckless: My Life as a Pretender”’. U autobiografiji ona opisuje kako ju je napala bajkerska banda koja joj je obećala da će je odvesti na žurku, a na kraju su je doveli u neku napuštenu kuću, prenosi BBC.

– Tehnički gledano, odnosno kako god želite da gledate na to, sve je moja krivica i preuzimam potpunu odgovornost – rekla je pevačica i istakla kako je u tom periodu konzumirala drogu.

Njene izjave izazvale su burne reakcije, među kojima je bila i ona iz grupe za podršku žrtvama, iz koje su istakli da žrtve nikada ne bi trebale da krive sebe.

– Žrtve seksualnog nasilja nikada ne bi trebale da misle da su one krive za zločin koji im se dogodio, bez obzira na okolnosti ili faktore zbog kojih su bile ranjivije – izjavila je portparol grupe Victim Support Lusi Hastings. Takvi su bili i komentari po društvenim mrežama.

– Krisi Hajnd uništila je svoju feminističku sliku o sebi jednom groznom izjavom – napisao je jedan tviteraš. – Problem kod silovatelja je da su oni silovatelji. Njih nije briga šta žrtva ima na sebi, njihov je nagon da siluju. Oni su silovatelji, Krisi Hajnd – napisala joj je druga tviterašica.

Ipak, stručnjaci ističu da je ovakvo mišljenje koje ima Hajnd zapravo jednostavno psihološko ponašanje koje pomaže žrtvama da misle da mogu da spreče eventualne buduće napade.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar