U trendu

Pismonoša s prstenom

Golubovi letači nose i prsten sa punom adresom vlasnika. U celom svetu odgajivači obeležavaju, to jest prstenuju, tek izlegle golubove. Za to postoji više razloga: prsten ili alkica je u prvom redu znak da je golub izležen pod čovekovim okriljem, bez obzira na to da li se radi o visokokvalitetnom ili nekvalitetnom primerku. Prsten omogućava odgajivaču da vodi neophodnu evidenciju o svakom golubu, bez obzira na to u čijem se jatu izlegao. Prema međunarodnim pravilima, svaki golub, pa i onaj najbolji, koji se iznese na izložbu, a nema prsten na nozi, diskvalifikuje se. Pored toga, zalutali golub može se vratiti vlasniku prema oznakama na prstenu.

Prsten se golubu navlači na nogu u drugoj nedelji života tako što se prvo provuku prednja tri prsta, a zadnji se povije unazad. Čim golub ojača, prsten mu se ne može skinuti, niti staviti na nogu. Prema međunarodnom standardu koji su prihvatile sve zemlje, prstenovi se izrađuju od tanke aluminijumske cevi koja je na oba ruba zadebljana u obliku venca da ne bi povredila nogu goluba. Prsten je visok šest milimetara, a unutrašnji prečnik mora biti prilagođen nozi odraslog goluba, s tim da ne bude suviše priljubljen uz nogu, niti toliko labav da se može skinuti sa odraslog goluba.

Zavisno od debljine noge i od toga da li je ona operjana ili ne, prstenovi se izrađuju u sedam različitih veličina. Oznake na prstenu su šifrovane, što znači da na njemu ne sme pisati ime odgajivača, jer bi takav podatak mogao da utiče na subjektivne ocene na izložbi. Svaki golub treba da ima svoj matični karton sa imenom i adresom odgajivača, nazivom rase, fotografijom goluba, datumom leženja, oznakom pola, brojem prstena, opisom osobina, poreklom po generacijama, podacima o učešću na većim izložbama i produktivnim osobinama, kao i primedbama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.