Plava planeta

Voda je jako značajna, kako za nas, tako i za našu planetu. Bez te čudesne bezbojne materije bez ukusa i mirisa ne bi bilo ni nas ni života na našoj planeti. Koristimo je za piće, kupanje, kuvanje; voda pokreće mnoge mašine; zahvaljujući njoj, njive daju useve a zemlja plodove; ona štiti Zemlju od hlađenja, a žive organizme od preteranog zagrevanja.
Bez vode na Zemlji ne bi bilo života. Voda je stvorila i klimu, ali i izgled naše planete. Međutim, kako je u stalnom pokretu i neprekidnom kruženju, ona neprestano menja Zemljin lik. Plime i oseke, padavine, vodene struje i silina vodene snage svakodnevno menjaju reljef, transformišu ravnice, obale, planine, formiraju ostrva, menjaju tok reka, dube kopno. Pri tome, vrlo često voda postaje talentovan umetnik koji na površini Zemlje stvara prave slike, apstraktne akvarele zadivljujuće lepote.
Primera za to ima širom sveta. Usred nemačkog jezera Groser osterze, čija dubina prelazi 30 metara, izdiže se malo ostrvo sa šumskim rajem. Na mestima gde se na dnu jezera izdiže stenovit nepravilan stepenik voda je plića i intenzivno smaragdne boje. Takođe u nemačkim brdima, nalaze se zelena jezera sa gustim rastinjem obraslim ostrvima nepravilnog oblika; gledano sa visine, ona liče na prave gorske oči. Sledeći primer su spiralna ostrva, opet u Nemačkoj. Vodene struje donose segmente i tako oblikuju ostrva na obali ove zemlje. Pesak se zadržava na krajevima, to jest tim repovima ostrvaca, a za njihovo preživljavanje pobrinule su se biljke, koje ne dozvoljavaju nanosima da ga rastope.
Pre dvadeset hiljada godina u mestu zvanom Crna šuma, u Nemačkoj, nalazio se lednik. Dok se otapao, led je krunio vrh planine i formirao neku vrstu amfiteatra koji se napunio vodom. Mnoga od jezera neverovatne lepote u alpskim predelima su i nastala na taj način. Vrlo retko, kao na jezeru Šimze u Nemačkoj, led prekriva celu površinu jezera. To se dešava cele godine, usled slabe cirkulacije vode u jezeru. Uprkos tome prizor je veličanstven.
Reke menjaju izgled teritorije kroz koju teku. Nagomilavajući segmente duž obale, često menjaju tok ostavljajući za sobom napuštene rukavce, kao što je slučaj na reci In. Kada vidite sliku sa malim ostrvom usred vode, odmah će vas asocirati na neko tropsko ostrvo. Ipak, nije tako. To je jedno od ostrva u Severnom moru u blizini nemačke granice; ono se formiralo pod uticajem vetra i morskih struja koje nanose pesak. Naselile su ga biljke i predstavlja jednu vrstu barijere između mora i obale. Eto šta se dešava kada voda počne da oslikava predele.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.