U trendu

Početničke greške

Ljubitelji cveća koji kupe ili dobiju na poklon neku lepu biljku često čine grube greške iz neznanja. Biljka koja je došla iz veoma povoljnih uslova, staklenika, na primer, unosi se u prostoriju koja nema ni približno one uslove koje je imala u stakleniku ili cvećari.

U želji da je što bolje postave i da im što duže traje, premeštaju je čas u jedan, čas u drugi deo prostorije. Samo premeštanje izaziva poremećaj u životu biljke, što utiče na njen rast i izgled. Pod takvim uslovima biljka brzo izgubi vitalnost i ugine pre vremena. Nepodesno mesto za razmeštaj biljaka jeste ono u dnu sobe u odnosu na izvor svetlosti, kao i ono na kom bi biljka bila izložena uticaju naglih promena temperature vazduha. Ukoliko koristimo prozor kao mesto za cveće, a u isto vreme smo prinuđeni da kroz prozor dovodimo svež vazduh u prostoriju, onda pre otvaranja moramo zaštititi biljke kartonom ili nečim drugim što će sprečiti direktan štetni udar hladnog vazduha na samu biljku. Mesto za biljku u zatvorenom prostoru pravilno je odabrano ako je uklopljeno s individualnim zahtevima same biljke. Neke biljke traže mnogo svetlosti, druge žele delimično osvetljenje, a treće su veoma osetljive i na najmanje količine svetla.

Prema ovim zahtevima, razlikuju se biljke koje traže svetlost, polusenku i senku. Međutim, ti zahtevi se menjaju u toku razvoja biljke, tako da je mlađim biljkama potrebna manja količina svetlosti, a starijima više. Sunčana mesta su na južnom prozoru. Svetla mesta su blizu južnog prozora, bez jakog sunca. Polusenka – to su srednje sunčana mesta bez sunca u podne, to jest, istočni i zapadni prozori. Senka je na severnom prozoru ili u blizini nekog drugog prozora bez sunca, udaljena nekoliko metara od prozora.

Biljke sunca su asparagus, limun, aloje, hlorofitum, kordolina, muškatle, hoja – voštani cvet, filadendron i druge. Svetlo vole amarilis, anturijum – flamingo, azaleja, kroton, ciklame, vodena palma, difenbahija, fikus, minđušica, gloksinija, filadendron i druge. Biljke polusenke su aralija, asparagus, azaleja, kraljevska begonija, gomoljasta begonija, kaladijum, sobni bršljan, hlorofitum, klivija, ciklama, difenbahija, dracena i druge. Senku vole hlorofitum, araukarija – sobna jela, sanseverija, aralija i druge.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.