Podigni me

Tiramisu je čuveni italijanski kolač. Sama reč "tiramisu" u prevodu sa italijanskog značila bi "podigni me". Ovaj kolač poznat je u svetu i pod nazivima Tuscan Trifle i Zuppa Inglese.
Tradicionalni tiramisu je desert koji podseća na puding – obično se sastoji od patišpana ili piškota potopljenih u liker, poređanih između bogatog fila i rendane čokolade. Tiramisu je prvobitno pravljen od laganog krema, ali poslednjih godina koristi se sir maskarpone, koji je ušao u modu.
Evo istorije ove poslastice. Desert sličan tiramisuu napravljen je prvi put u Sijeni, u severozapadnoj provinciji Toskani, u Italiji. Kolač je napravljen u čast posete velikog vojvode Kosima Medičija Trećeg. Zbog tog događaja, tiramisu je nazvan Zuppa del duca, što u prevodu znači "vojvodina supa". Pošto mu se mnogo dopao kolač, vojvoda je poneo u Firencu recept za njegovu izradu. U devetnaestom veku tiramisu je postao ekstremno popularan kod engleskih intelektualaca i umetnika koji su živeli u Firenci. Na taj način je doputovao u Englesku, gde je njegova popularnost još više porasla.
Za današnju verziju tiramisua kažu da je nastala u restoranu po imenu "Le Beccherie" u italijanskom gradiću Trevizo, koji se nalazi severozapadno od Venecije. Postoje razne priče i legende o venecijanskim kurtizanama koje su radile u bordelu iznad ovog restorana. Prema jednoj od tih legendi, tim damama trebalo je nešto da ih "podigne" i osveži u pauzama između mnogobrojnih susreta – po tome je tiramisu dobio svoje ime.
Kad je reč o Americi, ovaj kolač stekao je početnu popularnost u San Francisku, a danas se tiramisu može naći u svim restoranima u toj zemlji.
Klasičan tiramisu priprema se od espresa, konjaka, žumanceta, šećera, vanile, maskarpone sira, marsale, piškota i kakao praha za ukras.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.